GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Αγωγή κατά της Standard & Poor’s θα καταθέσουν οι ΗΠΑ

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s ανέφερε ότι περιμένει κατάθεση αγωγής από την αμερικανική κυβέρνηση εναντίον του για τις πολύ...


Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s ανέφερε ότι περιμένει κατάθεση αγωγής από την αμερικανική κυβέρνηση εναντίον του για τις πολύ υψηλές, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, αξιολογήσεις που έδινε στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, τα οποία αργότερα κατέρρευσαν και οδήγησαν στη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε τον οίκο ότι η αγωγή θα αφορά σε δάνεια που εκδόθηκαν το 2007. Θα είναι η πρώτη φορά που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κινείται δικαστικά στρεφόμενη εναντίον οίκου αξιολόγησης για αυτό το ζήτημα. Από την πλευρά της, η Standard & Poor’s αρνείται ότι έχει διαπράξει κάτι παράνομο και προσθέτει ότι η αγωγή δεν έχει νομική βάση.

Υπενθυμίζει, δε, ότι αξιωματούχοι του δημοσίου τομέα υποστήριζαν το 2007 ότι τα προβλήματα στην αγορά των ενυπόθηκων (subprime) ήταν περιορισμένα. Η S&P όπως επίσης και άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι - η Moody's και η Fitch - έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι συνέβαλαν τα μέγιστα στην οικονομική κρίση δίνοντας κορυφαίες αξιολογήσεις (ΑΑΑ) σε προβληματικά δάνεια. Το σπάσιμο της φούσκας των στεγαστικών δανείων ήρθε να παρασύρει στη συνέχεια το 2008 και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Όπως εκτιμάται, η αγωγή που προτίθεται να υποβάλει το αμερικανικό Δημόσιο εις βάρος της Standard & Poor's απειλεί να φέρει τον οίκο ενώπιον υψηλών προστίμων ή και αυστηρών περιορισμών επί τρόπου με τον οποίο θα προχωρά σε αξιολογήσεις πιστωτικών προϊόντων από εδώ και στο εξής. Η αγωγή θα αφορά στα πεπραγμένα του οίκου που θεωρείται ότι συνέβαλαν στο «σκάσιμο» των subprime, το οποίο οδήγησε στην κρίση του 2008. Θα πρόκειται για την πρώτη ανάλογη κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης με αφορμή την «καταιγίδα» στις αμερικανικές αγορές. 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, από την πλευρά του, ενημέρωσε τον οίκο πως πρόκειται σύντομα να υποβάλει την αγωγή. Η ίδια η Standard & Poor's αρνείται πως έχει διαπράξει παρανομία, ενώ απορρίπτει την αγωγή ως νομικά παράνομη. Σημειώνεται ότι η αγωγή θα στρέφεται εναντίον του οίκου μόνον για αστικά - και όχι ποινικά - αδικήματα. Τα δεύτερα, μάλιστα, θα ήταν δυσκολότερο να αποδειχθούν και θα επέσυραν ποινές φυλάκισης σε στελέχη.