GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Σοκ στην Ελλάδα της κρίσης: Οι Ελληνίδες κάνουν εκτρώσεις γιατί δεν μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά

Δεν πρόκειται απλά μία από τις πολλές σοκαριστικές πλευρές της κρίσης που βιώνει η Ελλάδα αλλά για την πιο δραματική από τις θυσίες που ...

Δεν πρόκειται απλά μία από τις πολλές σοκαριστικές πλευρές της κρίσης που βιώνει η Ελλάδα αλλά για την πιο δραματική από τις θυσίες που κάνουμε: Οι Έλληνες θυσιάζουν το παιδί λόγω οικονομικής στενότητας, είτε αυτό σημαίνει ότι δεν προσπαθούν να τεκνοποιήσουν είτε ότι προχωρούν σε διακοπή κύησης αναλογιζόμενοι το δυσβάσταχτο κόστος ανατροφής!

Οι Ελληνίδες κατά την περίοδο 2007-2009 γεννούσαν περίπου 100.000-110.000 παιδιά το χρόνο, ωστόσο από το 2010 και μετά οι γεννήσεις πέφτουν και οι εκτιμήσεις γίνονται δυσοίωνες κάνοντας λόγο για μόλις και μετά βίας 80.000 γεννήσεις το έτος!

Σύμφωνα με αφηγήσεις γιατρών, η ανεργία και ο φόβος της απόλυσης δεν αφήνουν περιθώρια στα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά. Ακόμη και όσοι λαχταρούσαν να γίνουν γονείς για δεύτερη ή τρίτη φορά, αποφασίζουν τελικά να διακόψουν την κύηση, όταν η μέλλουσα μητέρα μείνει άνεργη ή ο σύζυγος προειδοποιηθεί ότι θα χάσει τη δουλειά του.

«Η τάση που επικρατεί είναι τα ζευγάρια να κάνουν πλέον μόνον ένα παιδί, καθαρά για οικονομικούς λόγους. Για οικονομικούς λόγους επίσης πολλά ζευγάρια δεν μπορούν να κρατήσουν ένα παιδί, όπως συνέβαινε και πριν από την οικονομική κρίση. Πλέον, όμως, παντρεμένες γυναίκες επιλέγουν να μην κρατήσουν το δεύτερο παιδί», αναφέρει ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Ευθύμιος Σιδερόπουλος.

«Οι τοκετοί θα συνεχίσουν να μειώνονται και οι εκτρώσεις να αυξάνονται. Αυτό καταγράφεται σαν τάση. Το βλέπουμε πλέον στα ζευγάρια. Υπάρχουν πολλά ζευγάρια που, ενώ θέλουν να αποκτήσουν δεύτερο παιδί, δεν το κάνουν, επειδή σκέφτονται το οικονομικό και πώς θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στην ανατροφή του. Εκτιμώ ότι οι εκτρώσεις είναι λίγο λιγότερες από τους τοκετούς, αλλά είναι αυξημένες, ενώ οι τοκετοί μειώνονται» σημειώνει από την πλευρά του ο καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής στη Β' Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης Λουφόπουλος.

Όσον αφορά τις εκτρώσεις, ειδικότερα, αν και η ακριβής καταγραφή τους είναι πολύ δύσκολη (καθώς το 85% γίνεται ιδιωτικά) υπολογίζεται ότι η χώρα μας (η οποία κατέχει τη σχετική πρωτιά στην Ευρώπη εδώ και χρόνια) καταγράφει παγκόσμιο ρεκόρ με το απίστευτο νούμερο των 140 διακοπών κύησης ανά 1.000 Ελληνίδες (!), με εκτιμήσεις να μιλούν ακόμη και για εξωπραγματικά νούμερα της τάξεως των 300.000 εκτρώσεων ετησίως!

Την ίδια ώρα, όπως είναι αναμενόμενο μεγάλη πτώση της τάξεως του 20-25% παρουσιάζει και ο αριθμός των προσπαθειών για εξωσωματική γονιμοποίηση στα κέντρα γονιμότητας…
Πηγή: Αγγελιοφόρος