GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Οι δήμοι υποχρεούνται να αποζημιώνουν για τραυματισμούς και ζημιές από πτώσεις δέντρων

Οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να  μεριμνούν για την ασφάλεια των χώρων πρασίνου, αλλά και να φροντίζουν για την αποτροπή πτώσης δέντρων πο...

Οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να  μεριμνούν για την ασφάλεια των χώρων πρασίνου, αλλά και να φροντίζουν για την αποτροπή πτώσης δέντρων που μπορεί να απειλήσουν την ακεραιότητα των πολιτών και να προκαλέσουν υλικές ζημιές.

Αυτό συνάγεται από απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία ο Δήμος Ηλιούπολης θα πρέπει πλέον να καταβάλει αποζημίωση σε δύο πολίτες που τραυματίστηκαν από την πτώση δέντρου, αλλά και σε τρεις ακόμη, που υπέστησαν υλικές ζημιές. Το συνολικό ποσό της αποζημίωσης είναι 4.000 ευρώ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε απόφαση του Εφετείου, με την οποία ο Δήμος Ηλιούπολης υποχρεώθηκε στην καταβολή της αποζημίωσης στους πέντε δημότες του από την πτώση του δέντρου που έγινε το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς του 2005.

Το δέντρο ένα μεγάλο πεύκο που ξεριζώθηκε έπεσε πάνω σε αυτοκίνητα, κατέστρεψε μια μάντρα πολυκατοικίας, ενώ δύο άτομα τραυματίστηκαν και διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Η Δικαιοσύνη, ενώπιον της οποίας προσέφυγαν τα «θύματα» της πτώσης, έκρινε ότι οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν οφείλονται αποκλειστικά στην παράλειψη του δήμου «να προβεί σε συντήρηση, επίβλεψη και ασφαλή χρήση από πλευράς των πολιτών του χώρου, όπου είχε φυτευτεί το δένδρο που κατέπεσε, ο οποίος όφειλε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή του κινδύνου ενδεχόμενης πτώσης αυτού, κυρίως σε περίπτωση κακοκαιρίας και επομένως συντρέχει περίπτωση ευθύνης του εναγόμενου προς αποζημίωση, με βάση τα άρθρα 105 και 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα».