GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Εκκενώνεται το ΙΚΑ Ξάνθης! Απεργούν οι εργαζόμενοι για τις επικείμενες απολύσεις

Στους δρόμους βγαίνουν το πρωί της Παρασκευής οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ Ξάνθης αντιδρώντας εκ νέου στην απόλυση εργαζομένων του εδώ παραρτ...


Στους δρόμους βγαίνουν το πρωί της Παρασκευής οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ Ξάνθης αντιδρώντας εκ νέου στην απόλυση εργαζομένων του εδώ παραρτήματος που συμπεριλαμβάνονται στους 500 συνολικά υπό απόλυση εργαζομένους που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ (ΑΣΕΠ 9Κ/2008). 

Πρόκειται για πρώην εργαζόμενους της Αγροτικής Τράπεζας οι οποίοι μετά και την επιτυχή εξέταση τους με βάση την προκήρυξη 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ προσελήφθησαν στο ΙΚΑ, ενώ πλέον οδηγούνται στην απόλυση, βάσει οκτώ αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας που έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη με την οποία πραγματοποιήθηκε η πρόσληψή τους. Παρά τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις τόσο του Υπουργού Οικονομίας όσο και του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης  που κατάφεραν να αποσπάσουν οι εργαζόμενοι κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα, με αποτέλεσμα αυτοί πλέον να βρίσκονται στον αέρα με την πόρτα της απόλυσης να έχει ανοίξει διάπλατα.    

Οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ Ξάνθης θα προχωρήσουν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής σε κινητοποιήσεις, στις οποίες ήδη έχει εκφράσει τη συμπαράστασή του το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης με τον πρόεδρό του κ. Χαράλαμπο Ευστρατίου να επισημαίνει πως θα βρίσκεται στο πλευρό των υπό απόλυση εργαζομένων. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί συντέντευξη τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής ώστε να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ Ξάνθης, αλλά και για τις νέες απολύσεις υπαλλήλων του ΙΚΑ που δρομολογεί η κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ-ΙΚΑ επισημαίνει πως «η δυσμενής εξέλιξη που υπήρξε, με την αποστολή των εξωδίκων, προς τη Διοίκηση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, τα οποία αφορούν το εργασιακό παρόν και μέλλον των συναδέλφων μας προερχόμενων από τη προκήρυξη 9Κ του ΑΣΕΠ, σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να ανατρέψει, τη διαδικασία διευθέτησης του ζητήματός τους, από μεριάς πολιτικής ηγεσίας ! Αντιθέτως, θα πρέπει να επιταχυνθούν, όλες εκείνες οι διαδικασίες, που θα επιλύσουν οριστικά κι αμετάκλητα, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις δικαστικές αποφάσεις. 

Ως εκ τούτου,απαιτούμε, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, να υλοποιήσουν άμεσα, τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι των εργαζομένων στο ΙΚΑ, αλλά και των εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων της χώρας και να λύσουν το πρόβλημα ΤΩΡΑ ! Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που ενδεχομένως επιβραδύνουν την άμεση επίλυση του ζητήματος, μπορούν να ξεπεραστούν, μόνο με ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας, από μεριάς των εμπλεκομένων Υπουργών, αλλά και του Διοικητή του ΙΚΑ. Θα είναι καταστροφικό λάθος, τόσοι εργαζόμενοι του ΙΚΑ, να αφεθούν βορά στον επερχόμενο «Αρμαγεδδών», κάτι που θα φέρει τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση της χώρας...στη παλαιολιθική εποχή!». 

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για 500 εργαζόμενους που το 2010 πέτυχαν στις εξετάσεις που έδωσαν μέσω ΑΣΕΠ ώστε να προσληφθούν στην ΑΤΕ. Λόγω όμως της αποκρατικοποίησης της ΑΤΕ η πρόσληψή τους δεν κατάφερε να πραγματοποιηθεί, ενώ με βάσει τον Ν. 3899/2010 οι επιτυχόντες στον διαγωνισμό για την ΑΤΕ μετατέθηκαν και προσελήφθησαν από το ΙΚΑ όπου υπήρχε ανάγκη προσωπικού. Η μετάταξη αυτή, όμως, είχε ως συνέπεια να μείνουν εκτός ΙΚΑ ακόμη 500 άτομα που μέσω ΑΣΕΠ είχαν επιτύχει την πρόσληψή τους στο ίδρυμα. 

Οι τελευταίοι που είδαν την επιτυχία τους να μην "εξαργυρώνεται" προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη. 

Το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνα έκρινε ότι ο νόμος με τον οποίο έγινε η μεταφορά των 500 από την ΑΤΕ στο ΙΚΑ είναι αντισυνταγματικός, και συγκεκριμένα ότι παραβιάζει το άρθρο 4 του Συντάγματος με το οποίο κατοχυρώνεται η ισότητα μεταξύ των πολιτών.