GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Οι Έλληνες Αρχιτέκτονες της Κωνσταντινούπολης…. φωλιάζουν στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης!

Το αρχιτεκτονικό αποτύπωμα της ελληνικής κοινότητας στον πολεοδομικό ιστό της Κωνσταντινούπολης έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από το...


Το αρχιτεκτονικό αποτύπωμα της ελληνικής κοινότητας στον πολεοδομικό ιστό της Κωνσταντινούπολης έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι και την Κυριακή 17.02.13 οι Ξανθιώτες, όπως αυτό συλλέχθηκε και αποδόθηκε μέσω της έκθεσης «Οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες της Πόλης» που φιλοξενείται στη δημοτική πινακοθήκη. 

Περισσότερα από 100 διαφορετικά κτήρια που έχουν κατασκευαστεί από έλληνες αρχιτέκτονες, από τα μέσα του 19ου έως και τα μέσα του 20ου, παρουσιάζονται στο κοινό της πόλης μέσα από φωτογραφικό και αρχειακό υλικό το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2010. 

Είναι η πρώτη φορά που συγκεντρώνεται το συγκεκριμένο υλικό, στο οποίο μπορεί κανείς να συναντήσει έργα του Περικλή Φωτιάδη (Σχολή της Χάλκης, Ζωγράφειο Λύκειο), του Λύσανδρου Καυταντζόγλου (Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος)ή του Βασιλάκη Ιωαννίδη (Αγία Τριάδα). Μέσα από την έκθεση το κοινό έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με κτήρια που άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στο πολεοδομικό ιστό της Κωνσταντινούπολης και τα οποία επηρέασαν πλήρως τη σημερινή εικόνα της Πόλης.

Το πρόγραμμα εμπνεύστηκε και ανέλαβε να υλοποιήσει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Istanbul 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και χορηγό το Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Η έκθεση παρουσιάστηκε το 2010 στην Κωνσταντινούπολη, το 2011 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το 2012 Χίο και Μυτιλήνη, ενώ τελευταίος σταθμός της είναι η Ξάνθη, με το ΤΕΕ Θράκης να αναλαμβάνει τη διοργάνωση της έκθεσης σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης, ενώ τα εγκαίνια αυτής πραγματοποιηθήκαν το απόγευμα της Πέμπτης.

Τα εκθέματα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού από τις 10.00 έως τις 14.00 και από τις 18.00 έως τις 20.30 καθημερινά, μέχρι και την Κυριακή.