GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μνημονιακό τσεκούρι από Δημοτικό μέχρι Λύκειο

Εικόνα πλήρους διάλυσης αναμένεται από του χρόνου σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς οι απανωτές δραστικές περικοπές στις δαπάνες ...


Εικόνα πλήρους διάλυσης αναμένεται από του χρόνου σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς οι απανωτές δραστικές περικοπές στις δαπάνες της Παιδείας θα πλήξουν βάναυσα όλες τις δομές της δημόσιας εκπαίδευσης.

Με το νέο νομοσχέδιο για την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2013-16, που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή και συζητήθηκε χθες στην Ολομέλειά της, περικόπτονται ακόμη κατά 14,2% οι δαπάνες του υπουργείου Παιδείας.

Αποκαλύπτεται επίσης πως και το σχέδιο «Αθηνά» δεν έγινε μόνο για τον εξορθολογισμό της ανώτατης εκπαίδευσης, κίνητρο που προβάλλεται συνεχώς από τον υπουργό Παιδείας. Πίσω από τον εξορθολογισμό αυτό κρύβεται ρητή δέσμευση για μείωση των λειτουργικών δαπανών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ύψους 67,4 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει ότι από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ πρέπει να προκύψει μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 67,4 εκατομμύρια ευρώ στο διάστημα 2013 έως 2016.

Ακόμη, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει:
* Σοβαρή μείωση του αριθμού των αναπληρωτών.
* Ελαχιστοποίηση των προσλήψεων μόνιμων εκπαιδευτικών.
* Αύξηση του ωραρίου των διδασκόντων, ώστε να καλυφθούν τα κενά από τη μείωση των αναπληρωτών.

Από τις περικοπές αυτές προκύπτει, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, ότι οι πραγματικές δαπάνες από τον τακτικό προϋπολογισμό για την εκπαίδευση οδηγούνται στο 2,15% επί του ΑΕΠ το 2016. Να σημειωθεί ότι στην Αργεντινή, την περίοδο του ΔΝΤ, το ποσοστό του ΑΕΠ για την Παιδεία ήταν 3%, ενώ σήμερα είναι 6%.

Κι ενώ περικόπτονται σχεδόν στο σύνολό τους οι δαπάνες για προσλήψεις αναπληρωτών, την ίδια στιγμή μειώνονται δραματικά και οι δαπάνες για μισθοδοσία και συντάξεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο των εκπαιδευτικών λειτουργών στους οποίους η πολιτεία έχει χρεώσει το μέγιστο έργο της μόρφωσης των παιδιών.

Περικοπές μισθών
Η εφαρμογή των νέων μέτρων θα σημάνει για τους εκπαιδευτικούς ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση, αφού οι μισθοί τους μειώνονται κατά 50%, ενώ και το σχέδιο της αξιολόγησής τους, που ήδη έχει δρομολογηθεί, συνδέει την απόδοσή τους όχι μόνο με μισθολογική στασιμότητα αλλά και με απολύσεις.

Ηδη, από τη φετινή χρονιά, οι περικοπές σε προσλήψεις αναπληρωτών αλλά και σε διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών είχαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστια κενά σε διδακτικό προσωπικό που έφτασαν τα 2.000 σε Γυμνάσια και Λύκεια. Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, τα κενά των εκπαιδευτικών αντιστοιχούν σε 32.000 ώρες την εβδομάδα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Χωρίς πιστώσεις
Εξαιτίας των κενών αυτών, οι μαθητές στερούνται τη διδασκαλία ακόμη και σε μαθήματα κατεύθυνσης, στα οποία θα εξεταστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Τα κενά αυτά δεν πρόκειται να καλυφθούν πια, αφού βρισκόμαστε ήδη στον έκτο μήνα της σχολικής χρονιάς και, όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Παιδείας δεν διαθέτει άλλες πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών.

* Συζήτηση για το σχέδιο «Αθηνά» είχε χθες με τον υπουργό Παιδείας αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ. Οπως ανακοινώθηκε, μέσα από το σχέδιο «Αθηνά» πρέπει «να διασφαλιστεί η υπαγωγή όλων των αλλαγών που περιέχει στα συμφωνηθέντα γενικά και αντικειμενικά κριτήρια, έτσι ώστε η εφαρμογή του να γίνει με τρόπο που θα αποτραπεί κάθε περιπτωσιολογική ή τοπικιστική λογική».
enet.gr