GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Δομικά υλικά: Η κρίση διώχνει τις επιχειρήσεις στη Βουλγαρία

Αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις δομικών υλικών έχει η δραματική πτώση –επί σειρά μηνών- της οικοδομικής δραστηριότητας σε όλη τη ...

Αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις δομικών υλικών έχει η δραματική πτώση –επί σειρά μηνών- της οικοδομικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα. Η ζήτηση υποχωρεί μήνα το μήνα ωστόσο οι τιμές τραβούν την ανηφόρα επιβαρύνοντας σηματικά το συνολικό κόστος κατασκευής, ενώ οι παραγωγικές εταιρίες του κλάδου επιλέγουν το δρόμο της φυγής προς τη Βουλγαρία προκειμένου να μειώσουν το κόστος παραγωγής.
 
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, στη νέα μελέτη της Hellastat ΑΕ για την πορεία του εγχώριου κλάδου των δομικών υλικών.
 
Όπως τονίζουν οι αναλυτές «η οικονομική ύφεση που επικρατεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλλει στη πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στο τομέα των δομικών υλικών το 2011».
 
Αναλυτικά, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα το 2011 υποχώρησε περαιτέρω κατά 28,5%, στις 35.746 άδειες, αριθμός που αντιστοιχεί σε 23,2 εκατ. κ.μ. οικοδομικού όγκου (-38,2%). Επιπλέον, τους πρώτους 8 μήνες του 2012 ο αριθμός των αδειών περιορίστηκε κατά 27,3% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.
 
Ενδεικτική της πτωτικής πορείας του ευρύτερου κλάδου είναι η σημαντική πτώση της παραγωγής τσιμέντου από τις τρεις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας. Το 2011 παρήχθησαν 5,86 εκατ. τόνοι (πτώση 37,8% συγκριτικά με το 2010), ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2012 η παραγωγή μειώθηκε κατά 17,8% σε ετήσια βάση.
 
Πάντως, παρά την υποχώρηση της ζήτησης, οι τιμές των δομικών υλικών τα τελευταία χρόνια ακολουθούν ανοδική πορεία: το 2011 παρατηρήθηκε αύξηση 2,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ συγκριτικά με το 2005 οι τιμές ήταν αυξημένες κατά 25% (!), επιβαρύνοντας έτσι το συνολικό κατασκευαστικό κόστος.

Η μελέτη της Hellastat διαπιστώνει επίσης πως οι παραγωγικές εταιρίες του κλάδου επιδιώκουν μείωση του κόστους παραγωγής, αναδιοργάνωση των εργασιών τους και επέκταση της γκάμας των προϊόντων. Επιπλέον, παρατηρείται μετεγκατάσταση μονάδων στη Βουλγαρία, όπου τα εργατικά έξοδα είναι χαμηλότερα.
 
Χρηματοοικονομική ανάλυση
Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 283 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:
 
-Ο συνολικός κύκλος εργασιών του δείγματος το 2011 υποχώρησε περαιτέρω κατά 15%, στα 789,46 εκατ. ευρώ. Υποχώρηση εσόδων εμφάνισε το 81% των επιχειρήσεων, με τη μέση κάμψη να διαμορφώνεται στο -20,4% (-8,7% για το σύνολο της οικονομίας).
 
- Οι εταιρίες υπέστησαν σημαντική μείωση της κερδοφορίας τους. Συγκεκριμένα, τα ΚΠΤΦΑ (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) υποχώρησαν κατά 40%, στα 45,26 εκατ., ενώ σημειώθηκαν προ φόρων ζημίες 39 εκατ. ευρώ, από χαμηλά κέρδη το προηγούμενο έτος.
 
- Το περιθώριο μικτών κερδών υποχώρησε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε 21,8% ενώ το λειτουργικό περιθώριο υποδιπλασιάστηκε σε 3,3%. Το περιθώριο ΚΠΦ κατέστη αρνητικό (-4,5%).
 
- Οι δείκτες γενικής και άμεσης ρευστότητας σχηματίστηκαν σε 1,53 και 1,02 αντίστοιχα.
 
- Ο εμπορικός κύκλος επιδεινώθηκε στις 125 ημέρες. Οι απαιτήσεις εισπράττονται με ολοένα και πιο αργούς ρυθμούς (6 μήνες το 2011), με τα αποθέματα να διακρατώνται για περίοδο 4 μηνών.

- Η πτώση των λειτουργικών κερδών παρέσυρε το δείκτη Κάλυψης Τόκων στη μια φορά από 2,5 φορές το 2010, ενώ η μέση αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων έλαβε αρνητικό πρόσημο (-4%).