GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αγορά: «Βουτιά» 35% στις πωλήσεις ηλεκτρικών συσκευών

Συγκρατημένοι στις αγορές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών είναι πλέον οι Ελληνες καταναλωτές οι οποίοι -στις παλιές… καλές μέρες- ...


Συγκρατημένοι στις αγορές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών είναι πλέον οι Ελληνες καταναλωτές οι οποίοι -στις παλιές… καλές μέρες- δεν δίσταζαν να ανανεώσουν τον οικιακό εξοπλισμό με προϊόντα νέας τεχνολογίας ακόμη κι αν οι συσκευές τις οποίες θα πετούσαν λειτουργούσαν ακόμη.

Το στοιχείο αυτό προκύπτει από την πρόσφατη μελέτη της Hellastat ΑΕ (www.hellastat.eu) που καταγράφει περαιτέρω υποχώρηση των πωλήσεων των εταιριών λιανικής λόγω της κρίσης και μείωση της κερδοφορίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η οικονομική κρίση και η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος σε συνδυασμό με την κακή ψυχολογία των καταναλωτών συνέβαλλαν στην υποχώρηση των πωλήσεων του κλάδου το 2011, ενώ όπως όλα δείχνουν η εικόνα της αγοράς έχει επιδεινωθεί το 2012.

«Πλέον, οι αγορές νέων ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών για λόγους ανακαίνισης νοικοκυριού ή lifestyle αναβάλλονται, ενώ οι δαπάνες αυτές πραγματοποιούνται μόνο όταν τα προηγούμενα προϊόντα καταστρέφονται ή λειτουργούν ελαττωματικά λόγω χρόνιας χρήσης. Η επισκεψιμότητα στα καταστήματα έχει μειωθεί σημαντικά, παρά τον έντονο ανταγωνισμό σε επίπεδο προσφορών», σημειώνεται στη μελέτη της Hellastat. Ο τομέας της λιανικής υφίσταται σημαντικές απώλειες, καθώς ακόμα και παραδοσιακά ανθεκτικές κατηγορίες προϊόντων (λευκές συσκευές, μικροσυσκευές) καταγράφουν σημαντική μείωση πωλήσεων. Εκτιμάται ότι τα τελευταία τρία χρόνια η λιανική αγορά έχει υποχωρήσει κατά 35%, ενώ περαιτέρω πτώση έως και 15% αναμένεται και φέτος.

Εντυπωσιακά είναι και τα υπόλοιπα συμπεράσματα της μελέτης –όπου αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 78 επιχειρήσεων- τα οποία κωδικοποιούνται ως ακολούθως:

-Οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε μείωση των υπαρχόντων τετραγωνικών μέτρων μέσω κλεισίματος των πιο ζημιογόνων καταστημάτων, ή μεταφοράς αυτών σε μικρότερους χώρους (35%-40% μείωση της συνολικής επιφάνειας συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές).

-Σημαντική εξέλιξη για την αγορά αποτέλεσε το κλείσιμο των προμηθευτικών συνεταιρισμών Expert και Magnet Electric λόγω έλλειψης ρευστότητας, επισφαλειών αλλά και μειωμένης ζήτησης. Επίσης, καταστήματα αποχώρησαν από το δίκτυο του συνεταιρισμού ΣΕΗΟΣ Euronics εξαιτίας χρεών.

-Ο κύκλος εργασιών των εταιρειών του δείγματος υποχώρησε κατά 9,1%, στα 860,50 εκατ. ευρώ. Το 84% των επιχειρήσεων υπέστη κάμψη πωλήσεων, με τη μέση μείωση να διαμορφώνεται σε -15%.

- Οι συνολικές λειτουργικές ζημιές εμφάνισαν επιδείνωση σε 15,88 εκατ. (από 4,76 εκατ. το 2010), ενώ οι προ φόρων ζημιές ξεπέρασαν τα 52 εκατ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 81%.

-Η μέση μείωση των ΚΠΦ διαμορφώθηκε σε -46,5%, υποχώρηση πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τη μέση ελληνική επιχείρηση (-15,4%).

-Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) μειώθηκε σε 1,8%, από 2,4% το 2010, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ έλαβε αρνητικό πρόσημο (-3,4%), από οριακά θετική τιμή το προηγούμενο έτος.

-Η γενική ρευστότητα σχηματίστηκε στο 1,12 ενώ η άμεση υπολείπεται της μονάδας (0,60).

-Ο εμπορικός κύκλος διαμορφώθηκε στις -18 ημέρες κυρίως λόγω της καθυστερημένης αποπληρωμής των προμηθευτών των εταιριών (170 ημέρες).

-Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε σε 2,3 προς 1.

-Η μέση αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων (RoE) διαμορφώθηκε σε μόλις 0,4%, από 2% το 2010.