GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Νέο κρούσμα λογοκρισίας στην ΕΡΤ: Κόβεται η εκπομπή του Αρβανίτη για σχόλιο κατά του Δένδια

Για άλλη μια φορά η κρατική τηλεόραση αναδεικνύει την παθογένεια της σε όλο το μεγαλείο της. Την στιγμή που εργαζόμενοι καταγγέλλουν δημ...

Για άλλη μια φορά η κρατική τηλεόραση αναδεικνύει την παθογένεια της σε όλο το μεγαλείο της. Την στιγμή που εργαζόμενοι καταγγέλλουν δημοσίως ότι για τους διορισμούς ημετέρων σε θέσεις ειδικού προσωπικού, οι δαπάνες στον προϋπολογισμό θα φθάσουν το 1 εκατ 50 χιλιάδες ευρώ ετησίως,  ''ετσιθελικά'' η γενική διεύθυνση ενημέρωσης της ΕΡΤ έκοψε την πρωινή εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη και της Μαριλένας Κατσίμη, γιατί δεν τους άρεσε η κριτική που άσκησαν στον υπουργό προστασίας του πολίτη Νίκο Δένδια, για την αντίδραση του αναφορικά με το δημοσίευμα του Guardian.

Με απόφαση του γενικού διευθυντή ενημέρωσης της ΕΡΤ κ. Αιμ. Λιάτσου "κόβεται" μέχρι "νεωτέρας" η ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ "Πρωινή Ενημέρωση" την οποία παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Κώστας Αρβανίτης και Μαριλένα Κατσίμη. Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση  του γενικού διευθυντή ενημέρωσης της ΕΡΤ κ. Αιμίλιου Λιάτσου και πως αιτιολογεί το "κόψιμο" της εκπομπής.

Αιτία της απόφασης είναι σχόλιο που έκανε ο κ. Αρβανίτης για τονυπουργό προστασίας του πολίτη κ. Ν. Δένδια κατά  την παρουσίαση δημοσιεύματος της «Αυγής» για την υπόθεση βασανισμών στην Ασφάλεια Αθηνών, θέμα που πρώτος φιλοξένησε ο Guardian.

Είχε προηγηθεί και το κόψιμο της σκηνής ενός φιλιού ανάμεσα σε δύο άντρες στη τηλεοπτική σειρά «Downton Abbey», που προβάλλεται στη ΝΕΤ.

Οι συντελεστές της εκπομπής σε ανάρτηση τους στο Facebook αναφέρουν:
''Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης του τομέα ενημέρωσης της ΕΡΤ από αύριο και μέχρι νεοτέρας οι παρουσιαστές της "ΠΡΩΙΝΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ", Κώστας Αρβανίτης και Μαριλένα Κατσίμη "κόβονται" από την εκπομπή.

Ο λόγος ήταν ο παρακάτω διάλογος μεταξύ των δύο παρουσιαστών:
Μ. Κατσίμη. …Και βγήκαν και τα ιατροδικαστικά πορίσματα για τους 15 που συνελήφθησαν και έγραφε η Guardian και που ήθελε ο κ. Δένδιας να κάνει στον Guardian μήνυση

Κ. Αρβανίτης. Δεν έκανε μήνυση;

Μ. Κατσίμη. Δεν έκανε γιατί τα πορίσματα δείχνουν ότι όντως είναι κακούργημα.

Κ. Αρβανίτης. Και θα παραιτηθεί τώρα;

Μ. Κατσίμη. Δε νομίζω ότι θα παραιτηθεί. Πάντως ήταν περίεργο το ότι ο κ. Δένδιας είπε – σαν να ήξερε τα πορίσματα, που αυτό κανονικά δε γίνεται - που από τη μία είναι καλό ότι δεν τα ήξερε τα πορίσματα, αλλά από την άλλη πώς πας και το λες αυτό;

Κ. Αρβανίτης. Και τώρα τι θα γίνει; Θα πει συγνώμη;

Μ. Κατσίμη. Δεν ξέρω….

Κ. Αρβανίτης. Πω πω δύσκολα για τον κ. Δένδια. Και είναι και κοντοχωριανός σου, είναι από την Κέρκυρα.

Μ. Κατσίμη. Και είναι και σοβαρός άνθρωπος έχω να πω.


Ένα εκατομμύριο ευρώ για προσωπικό ειδικών θέσεων
Την ιδία στιγμή  οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ με ανακοίνωση τους στις 25 Οκτωβρίου  2010, καταγγέλλουν ότι στο Ραδιομέγαρο έχουν προσληφθεί 35 άτομα σε ειδικές θέσεις με υπέρογκες αμοιβές. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά

''Για πρώτη  φορά μετά το 2003, στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα της τηλεόρασης της  ΝΕΤ επιχειρείται  να εισαχθεί ο θεσμός  των μεικτών παραγωγών , παραχωρώντας  κομμάτι της ενημέρωσης σε επιχειρήσεις Α.Ε. Υπόσχονται προσλήψεις  με δελτίο παροχής  υπηρεσιών καταστρατηγώντας  ΣΣΕ και δημιουργώντας  «ευέλικτο» προσωπικό διαθέσιμο για όλα. Και όλα αυτά όταν 60  δημοσιογράφοι  με ΣΟΧ, οι οποίοι προσλήφθηκαν  με διαγωνισμό  πέρσι, βλέπουν το δρόμο της εξόδου στα τέλη Γενάρη, χωρίς να υπάρχει καμιά δέσμευση για το δικό τους μέλλον.Την ίδια στιγμή 35  εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί  ως ειδικοί σύμβουλοι και ΠΕΘ αντί 1εκατομμυρίου.50 χιλιάδων ευρώ ετησίως''.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
"Το σχέδιο μετατροπής της Δημόσιας Τηλεόρασης σε προπαγανδιστικό όργανο τρομοκράτησης και χειραγώγησης της μνημονιακής συγκυβέρνησης επιβεβαιώνεται καθημερινά. Μετά τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα λογοκρισίας και περιθωριοποίησης των δημοσιογράφων που δεν συμμορφώνονται προς τα υποδείξεις, σήμερα το πρωί η διοίκηση της ΕΡΤ   κατέλυσε και τα τελευταία προσχήματα. Η απόφασή της για κόψιμο της εκπομπής του Κ. Αρβανίτη και της Μ. Κατσίμη «Πρωινή Ενημέρωση» συνιστά στυγνή κομματική παρέμβαση στη δημόσια τηλεόραση", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Η αναφορά των δημοσιογράφων στην υπόθεση του ξυλοδαρμού συλληφθέντων διαδηλωτών που αποκάλυψε η εφημερίδα Guardian και καλύπτει μέχρι σήμερα ο αρμόδιος υπουργός κ. Δένδιας φαίνεται να είναι η αφορμή για αυτήν την απόφαση, που ανασύρει μνήμες άλλων σκοτεινών εποχών. Η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, όμως, δεν αποτελεί μαγαζάκι καμίας κυβέρνησης και κανενός υπουργού, αλλά ανήκει στον ελληνικό λαό. Αυτός έχει δικαίωμα στην ανεξάρτητη και αντικειμενική ενημέρωση, όσο κι αν αυτό δεν συμβαδίζει με τα συμφέροντα μιας κυβέρνησης που βουλιάζει καθημερινά στην ανυποληψία. Η απόφαση αυτή πρέπει άμεσα να ανακληθεί, αλλιώς εγείρεται θέμα παραίτησης της διοίκησης της ΕΡΤ", καταλήγει.

Κριτική από ΔΗΜ.ΑΡ
Σε ανακοίνωση της, η Η ΔΗΜ.ΑΡ χαρακτηρίζεί ως " απαράδεκτη ενέργεια, ενέργεια που προσβάλλει τη λειτουργική ανεξαρτησία του δημοσιογράφου, την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης του Τομέα Ενημέρωσης της ΕΡΤ να «κόψει μέχρι νεωτέρας» τους παρουσιαστές της «Πρωινής Ενημέρωσης», Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη.

Η άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής είναι η στοιχειώδης οφειλόμενη πράξη εκ μέρους του τομέα ενημέρωσης και της Γενικής Διεύθυνσης της ΕΡΤ" καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή "πράξη ωμής λογοκρισίας και πολιτικής δίωξης" και καλεί τη διοίκηση της ΕΡΤ να την ανακαλέσει.

"Το κόψιμο της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ, με τους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη και Μ. Κατσίμη, αποτελεί πράξη ωμής λογοκρισίας και πολιτικής δίωξης.

Η ευθύνη βαρύνει τη συγκυβέρνηση και τους εντεταλμένους της στην ΕΡΤ. Η απαράδεκτη αυτή απόφαση πρέπει να ανακληθεί τώρα", επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΕΡΤ και πως επιχειρέι να δικαιολογήσει το κόψιμο της εκπομπής "Πρωινή Ενημέρωση"
Σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε με τους παρουσιαστές της σημερινής εκπομπής «ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» της ΝΕΤ, ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ Α.Ε. κ. Αιμίλιος Λιάτσος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ σέβεται απολύτως τους κανόνες της ελευθεροτυπίας και το αποδεικνύει εμπράκτως στην καθημερινή παρουσίαση της επικαιρότητας και την προβολή όλων των απόψεων. Όμως, δεν μπορεί να αποδεχτεί την καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Οι παρουσιαστές της σημερινής εκπομπής ‘ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ’ της ΝΕΤ, κ. Κώστας Αρβανίτης και κυρία Μαριλένα Κατσίμη, προέβησαν σε απαράδεκτους υπαινιγμούς κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια, χωρίς μάλιστα να του δώσουν το δικαίωμα να εκφράσει τη δική του άποψη, ενώ με τα σχόλιά τους εμφανίστηκαν να προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης».

Κόψανε την ''Πρωινή Ενημέρωση'' της ΝΕΤ