GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Δυσοίωνο το μέλλον της ΣΕΚΑΠ, αγωνιούν οι εργαζόμενοι

-Για άλλη μια φορά συναντήθηκαν οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της ΣΕΚΕ με τον Γ. Διευθυντή της και βουλευτή της ΝΔ στην Ξάνθη -Θα υπ...

-Για άλλη μια φορά συναντήθηκαν οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της ΣΕΚΕ με τον Γ. Διευθυντή της και βουλευτή της ΝΔ στην Ξάνθη

-Θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα;


Δραματικές οι εξελίξεις στη συνέχιση της λειτουργίας της Θρακιώτης τσιγαροβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ Α.Ε. 

Ο χρόνος που χάθηκε τα δύο τελευταία χρόνια δείχνει έντονα τα σημάδια του πανικού και του άγχους με το οποίο διακατέχονται εργαζόμενοι αλλά και οι κυρίαρχοι παίκτες στο μετοχολόγιο της εταιρίας.

Μετά την απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να προχωρήσουν άμεσα τα υπό κρατικό έλεγχο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε συγχωνεύσεις, με πρώτη την ΑΤΕ, κλιμακώνει τις ενέργειες στο προσκήνιο και παρασκήνιο με αντικείμενο την τύχη της ΣΕΚΑΠ αλλά και των εργαζομένων στην τελευταία αμιγώς ελληνική τσιγαροβιομηχανία.

Σε κλειστή σύσκεψη η οποία θέλησαν όλες οι πλευρές να κρατήσουν… μυστική, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο πλήρες ελεγχόμενο περιβάλλον των εγκαταστάσεων του στρατηγικού μειοψηφικού μετοχικού εταίρου στη ΣΕΚΑΠ, που είναι η ΣΕΚΕ, βρέθηκαν τα προεδρία των δύο σωματείων των εργαζομένων με τον Γενικό Διευθυντή της ΣΕΚΕ, κο Αλέξανδρο Κοντό (στη συνάντηση επρόκειτο να δώσει το παρών και ο κος Δημήτρης Σαλτούρος, ο οποίος ωστόσο έφυγε για την Αθήνα...), ο οποίος, όμως, δήλωσε ότι συνομιλεί μαζί τους  ως βουλευτής της ΝΔ. Το σκόπιμο μπέρδεμα των ρόλων για άλλη μια φορά σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από το σύνολο των συνομιλητών του κ. Κοντού.

Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι ο χρόνος που χάθηκε με τις αναβολές στις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης με ευθύνη της ΣΕΚΕ αλλά και οι εν γένει τακτικισμοί από πλευράς ΣΕΚΕ δημιούργησε, απ’ ότι φαίνεται, προβλήματα μεταβίβασης του συνόλου των μετοχών η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2011, με πρώτη καταληκτική ημερομηνία την 31/12/2011, στη συνέχεια σε διάφορες ημερομηνίες του 2012 όπου υπήρξαν και σχετικές επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς ΑΤΕ αν και απ’ ότι φάνηκε στη συνέχεια υπήρξαν εμπλοκές οι οποίες προσλάμβαναν οικονομικό και πολιτικό χαρακτήρα με τη ΣΕΚΕ να ερίζει για το τίμημα πώλησης των μετοχών της συνοδευτικά στη συμφωνία που θα είχε (sic) επιτευχθεί μεταξύ ΑΤΕ και αγοραστών της ΣΕΚΑΠ.

Να θυμηθούμε ότι με τη σύμφωνη γνώμη του βουλευτή (;), γενικού διευθυντή (;) ή τέλος πάντων με την όποια ιδιότητα και τότε και τώρα κ. Αλέξανδρου Κοντού, η ΑΤΕ πήρε τη σχετική πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ εξαγοράζοντας από την πτωχευμένη επίσης συνεταιριστική ΣΕΒΑΘ, το ποσοστό συμμετοχής της στη ΣΕΚΑΠ φτάνοντας το 50.36% του κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ. Εκτιμήσεις των συνδικαλιστών της ΣΕΚΑΠ που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Κυριακής με τον κ. Κοντό δίνουν την εικόνα μιας πολιτικής επιβίωσης αλλά και την προσπάθεια να διασκεδαστεί το έκρυθμο κλίμα και τα σοβαρά ερωτηματικά και την αγανάκτηση των εργαζομένων οι οποίοι βλέπουν δυσμενείς εξελίξεις στο εργασιακό τους περιβάλλον. 

Οι οποίες αρνητικές εξελίξεις με πιθανές απολύσεις ή κλείσιμο του εργοστασίου φέρνουν τους εργαζόμενους στη θέση να επιρρίπτουν ευθύνες στην πλευρά ΣΕΚΕ και στον κ. Κοντό προσωπικά (σε παλαιότερα ρεπορτάζ υπάρχουν σχετικές αναφορές για το θέμα του πως έφτασε η ΣΕΚΑΠ σήμερα σε αυτή τη δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται).  Πάντως για άλλη μια φορά ορίστηκαν ραντεβού τα οποία προβληματίζουν τους εργαζόμενους για το ποια είναι η ουσιαστική χρησιμότητά τους ή γίνονται για να γίνονται.

Στη συνάντηση έγινε γνωστή η πρόθεση του κ. Κοντού να προγραμματίσει μια σειρά από συναντήσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων, οι οποίοι θα βρίσκονται από τη Δευτέρα στην Αθήνα για καθορισμένες επαφές με εκπροσώπους κομμάτων (Αν. Έλληνες, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), με υπουργούς και υφυπουργούς της Κυβέρνησης, ώστε να δοθούν διασφαλίσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων.

Στη συνάντηση αναφέρθηκε επίσης ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά της ΣΕΚΑΠ, το οποίο προσωποποιείται σε τέσσερεις ενδιαφερόμενους αγοραστές, και ως εκ τούτου πρέπει να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επαφές ώστε αυτό να μετουσιωθεί σε επίσημη πρόταση αγοράς της εταιρίας. Παράλληλα, έγινε αναφορά και στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε και λειτουργεί το υπάρχον Δ.Σ. της ΣΕΚΑΠ, με τον κ. Κοντό να ξεκαθαρίζει στους εργαζόμενους την ανάγκη να προχωρήσει η εταιρία στον ορισμό νέου Δ.Σ.

Αναφέρθηκε στους εργαζόμενους ότι η αγορά των μετοχών της ΑΤΕ δεν ολοκληρώθηκε από τον Ινδικό όμιλο γιατί υπάρχει νομοσχέδιο το οποίο λέει ότι εάν γίνει η οποία συμφωνία για την αγορά της ΣΕΚΑΠ από κάποιον ενδιαφερόμενο με μείωση των χρεών της ΣΕΚΑΠ στη συνέχεια ο αγοραστής στην πρώτη διαχειριστική περίοδο θα έχει την υποχρέωση να πληρώσει επιπλέον χρήματα τα οποία απομειώθηκαν πριν από την επίτευξη της συμφωνίας. Φυσικά δεν αναφέρθηκε, απ’ ότι επισήμαναν ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, ούτε ποιος είναι ο εν λόγω νόμος ή νομοσχέδιο και από ποιο υπουργείο προωθείται υπό ψήφιση στη βουλή. Αλήθεια ή μύθος; το ξέρουν σίγουρα οι παριστάμενοι, καλό θα ήταν να το μάθουμε και όλοι εμείς μέσα από τον δρόμο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Πάντως ενδιαφέρον προκαλεί, επίσης, η εκ νέου εμπλοκή του ονόματος Λάτσεφ, περίπτωση που θα μας απασχολήσει σε άλλο ρεπορτάζ.  

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από λίγες ημέρες υπήρξε αντίστοιχη συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων με τον βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κο Δημήτρη Σαλτούρο, με τον οποίο αναμένεται να έχει επαφές και ο κος Κοντός τις αμέσως επόμενες ημέρες. Παράλληλα υπήρξαν επαφές και με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη κο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, ενώ και άλλα κόμματα έχουν εκφράσει την επιθυμία να στηρίξουν και να συναντηθούν με τους εργαζόμενους της ΣΕΚΑΠ.