GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Φοροδηλώσεις που… τρομάζουν!

Τρόμο σε εκατομμύρια φορολογουμένους προκαλεί η δοκιμαστική υποβολή της φορολογικής δήλωσης μέσω του Ιντερνετ, καθώς ο φόρος που προκύπτ...

Τρόμο σε εκατομμύρια φορολογουμένους προκαλεί η δοκιμαστική υποβολή της φορολογικής δήλωσης μέσω του Ιντερνετ, καθώς ο φόρος που προκύπτει είναι τεράστιος σε σύγκριση με πέρυσι. Αποτέλεσμα είναι να μην υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά να περιμένουν την τελευταία μέρα, τις 16 Ιουλίου, προκειμένου να καθυστερήσει όσο γίνεται και η πληρωμή του φόρου.
Οι φορολογούμενοι τρόμαξαν από την πρώτη παρτίδα των εκκαθαριστικών δηλώσεων, σύμφωνα με την οποία τα 65% είναι χρεωστικά, που σημαίνει ότι φέτος πληρώνουν φόρο χιλιάδες φορολογούμενοι, μεταξύ αυτών και όσοι λαμβάνουν την κατώτερη αγροτική σύνταξη των 360 ευρώ ή επίδομα ανεργίας!
Η παύση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει προκαλέσει ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών που περίμενε σταδιακή υποβολή, ώστε να προχωρά αμέσως η εκκαθάριση και να βεβαιώνεται ο φόρος.
Κάποιοι μάλιστα επικρίνουν την πολιτική ηγεσία και ιδιαίτερα τον υπηρεσιακό υπουργό, Γιώργο Ζανιά, για την παράταση που χορήγησε μέχρι τις 16 Ιουλίου. Τον κατηγορούν συγκεκριμένα όχι τόσο για την παράταση, που ενδεχομένως να ήταν αναγκαία, επειδή έληγε 15 Ιουνίου δύο μέρες προ των εκλογών, αλλά γιατί ανακοινώθηκε δεκαπέντε μέρες πριν.
Αν η ανακοίνωση γινόταν παραμονές της λήξης της προθεσμίας, αρκετοί φορολογούμενοι, υπό το φόβο μήπως δεν δοθεί παράταση και για να μην τρέχουν τελευταία στιγμή, θα υπέβαλλαν τις δηλώσεις και θα υπήρχε μία ομαλή ροή.
Τώρα, όμως, όλοι περιμένουν την τελευταία μέρα, και υπάρχει και ένας ακόμη κίνδυνος, να μην αντέξει το σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και να καταρρεύσει, οπότε θα δοθεί και νέα παράταση.
Ενδεικτικό είναι πως μέχρι τις 4 Ιουνίου είχαν υποβληθεί 574.175 δηλώσεις εκ των οποίων 492.869 ηλεκτρονικές και 81.306 χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις επί συνόλου περίπου 5,5 εκατ., δηλαδή περίπου 10%.
Οι αιτίες του φορο-τρόμου

Το σοκ που υφίστανται οι φορολογούμενοι από τον αυξημένο φόρο προκύπτει από:

1. Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από 12.000 σε 5.000 ευρώ.

2. Την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

3. Την περικοπή του οφέλους των φοροαπαλλαγών κατά 50%.

4. Την έκτακτη εισφορά «αλληλεγγύης» που καταλογίζεται στα εισοδήματα του 2011 και αποστέλλεται μαζί με το εκκαθαριστικό.

Ισχυρότερο είναι το σοκ για όσους έχουν πλέον, λόγω μειώσεων μισθών – συντάξεων ή ανεργίας, χαμηλό εισόδημα αλλά διαθέτουν ακίνητο και αυτοκίνητο.

Παράδειγμα μισθωτός – συνταξιούχος που το 2011, για ειδικές συνθήκες, είχε εισόδημα ύψους 9.000 ευρώ, αλλά ταυτόχρονα έχει στην κατοχή του κατοικία 100 τ.μ. με τιμή ζώνης 700 ευρώ ανά τ.μ. και ένα αυτοκίνητο 1.600 κ.ε. περιμένει να φορολογηθεί για εισόδημα 9.000 ευρώ και να πληρώσει φόρο ύψους 400 ευρώ. Εμπίπτει όμως στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και θα φορολογηθεί για εισόδημα 14.300 ευρώ και θα πληρώσει φόρο εισοδήματος 1.114 ευρώ. Επίσης επειδή υπερβαίνει το ποσό των 12.000 ευρώ, θα πληρώσει επιπλέον και εισφορά 143 ευρώ. Συνολικά δηλαδή θα πληρώσει 1.257 ευρώ, ποσό που είναι υψηλότερο κατά 857 ευρώ από το φόρο που θα πλήρωνε για το πραγματικό του εισόδημα λόγω των τεκμηρίων.

Αν χρωστάει ο εργοδότης;


Στο μεταξύ, λόγω της κρίσης, αρκετές επιχειρήσεις δεν έχουν εξοφλήσει τους εργαζομένους για το 2011 και προκύπτει ζήτημα πώς θα δηλωθούν οι συγκεκριμένες αμοιβές.

Το ΥΠΟΙΚ διευκρινίζει ότι οι μισθωτοί που απασχολούνται σε επιχειρήσεις και οι οποίοι δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές της διαχειριστικής χρήσης του 2011 λόγω αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμη και αν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση και εφόσον η χορηγούμενη σε αυτούς ετήσια βεβαίωση αποδοχών της ίδιας χρήσης αναγράφει τις ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος οικ. έτους 2012 (χρήση 2011) χωρίς να δηλώσουν τις αποδοχές αυτές.

Αν έχει παρακρατηθεί φόρος και επί των μη καταβληθεισών αποδοχών, τότε ο αναλογούν και παρακρατηθείς φόρος (εισπραχθείσες και ανείσπρακτες) επιμερίζεται αναλόγως και αναγράφεται αντίστοιχα στις δύο διακεκριμένες σειρές της χορηγηθείσας ετήσιας βεβαίωσης αποδοχών που αφορούν τις εισπραχθείσες και ανείσπρακτες αποδοχές της ανωτέρω διαχειριστικής χρήσης. Ο εργαζόμενος θα δηλώσει στους αντίστοιχους κωδικούς μόνο τις εισπραχθείσες αποδοχές του 2011 και τον αναλογούντα και παρακρατηθέντα φόρο που αντιστοιχεί σε αυτές.

Ακόμη διευκρινίζεται ότι προκειμένου να απαλλαγεί ένας άνεργος από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, για τη χρήση 2011, πρέπει:

- Να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ή να είναι χαρακτηρισμένος ως μακροχρόνια άνεργος και να είναι για τουλάχιστον 12 συνεχόμενους μήνες εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ, πριν και κατά την 30/04/2011.

- Να μην έχει κατά τη χρήση 2012 πραγματικά εισοδήματα άλλης πηγής (π.χ. ενοίκια ακινήτων, γεωργικά εισοδήματα κ.λπ.), εκτός από μισθωτές υπηρεσίες.


Του Παναγιώτη Φωτίου για τον aggelioforos.gr