GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Φραγκούλης Φράγκος: "Να γίνει μουσείο το σπίτι της κυράς των Μαρασίων"

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Φράγκος Φραγκούλης παρέστη στο ετήσιο Μνημόσυνο της "Κυράς των Μαρασίων" Βασιλικής Λαμπίδου, που έγ...



Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Φράγκος Φραγκούλης παρέστη στο ετήσιο Μνημόσυνο της "Κυράς των Μαρασίων" Βασιλικής Λαμπίδου, που έγινε το πρωί της Κυριακής στο χωριό Μαράσια του Έβρου. Ο υπουργός σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στα παραδείγματα της "Κυράς των Μαρασίων" και της "Κυράς της Ρω", ενώ ζήτησε από το δήμο Ορεστιάδας να μετατρέψει το σπίτι της σε μουσείο. Σημειώνεται πως η "Κυρά των Μαρασίων" Βασιλική Λαμπίδου--Φωτάκη, απεβίωσε την 19 Ιουνίου 2011 σε ηλικία 107 ετών.

Ο σημερινός Υπουργός Εθνικής Άμυνας διατηρούσε προσωπική σχέση με την "Κυρά των Μαρασίων" επισκεπτόμενος πολλές φορές το σπίτι όπου διέμενε η Βασιλική Λαμπίδου-Φωτάκη την περίοδο που υπηρετούσε ως επί κεφαλής της XVI ΜΠΖ βοηθώντας την ουσιαστικά και πολυεπίπεδα απαλύνοντας τον γεροντικό κάματο στα τελευταία χρόνια της ζωής της.

Η Βασιλική Λαμπίδου-Φωτάκη γεννήθηκε το 1904 στο Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης και το 2007 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την πολυετή προσφορά της στα στρατευμένα νιάτα. Το σπίτι της βρίσκεται στα 200 μέτρα από τα τουρκικά φυλάκια, με φυσικό σύνορο το χερσαίο τμήμα των συνόρων με την Τουρκία, στο χωριό Μαράσια. Η ίδια γνώρισε σε νεαρή ηλικία την προσφυγιά, κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1921 και έλεγε ότι ακούγοντας τους φύλακες από την άλλη πλευρά ένιωθε πάντα την ανάγκη να δηλώνει την παρουσία της και την ελληνικότητα του τόπου. Για περίπου πενήντα χρόνια η Βασιλική Λαμπίδου--Φωτάκη ήταν αυτή που ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία στην αυλή του σπιτιού της στο χωριό Μαράσια, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Για την προσφορά της στην πατρίδα είχε τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Στρατό Ξηράς και πλήθος άλλων φορέων. Μετά το μνημόσυνο, από το φυλάκιο 50 που επισκέφθηκε, ο κ. Φραγκούλης υπογράμμισε το αξιόμαχο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και την συμβολή τους στην ασφάλεια και την προστασία των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η δήλωση του Υπουργού:

Από το χωριό Μαράσια του Νομού Έβρου όπου παρευρέθηκε χθες για το ετήσιο Μνημόσυνο της Κυράς των Μαρασίων Βασιλικής Λαμπίδου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Φ. Φράγκος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε την ευκαιρία να τιμήσουμε την Κυρά Βασιλική, την Κυρά των Μαρασίων, την Κυρά που μας ενώνει που μας δίνει όραμα για ανάταση. Όπως είπα και προηγουμένως στα στελέχη μας, δεν είναι τα υλικά αγαθά αλλά είναι οι ηθικές αξίες, ο πολιτισμός, η Ιστορία μας, οι παραδόσεις μας, οι οποίες μας επιτρέπουν να παραμείνουμε όρθιοι. Και θα σταθούμε όρθιοι.

Για ένα πράγμα θέλω να διαβεβαιώσω σήμερα, από τη θέση του Υπηρεσιακού Υπουργού Εθνικής Αμύνης. Εύχομαι να λειτουργήσει η Δημοκρατία και με αμεσότητα να παραδώσω στον αιρετό Υπουργό Άμυνας.

Θέλω να σας πω κάτι όμως. Μην αμφιβάλλετε για τις δυνατότητες του Ελληνικού Στρατού. Το επαναλαμβάνω και πάλι. Ναι μεν δύναμη αποτροπής, αλλά ισχυρή, σιωπηλή στρατιωτική δύναμη που εάν απαιτηθεί θα κάνει εκκωφαντικό θόρυβο.

Σας ευχαριστώ».