GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Τα πάνω – κάτω στις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ!

Η μείωση των αριστούχων, η σταθερότητα στις χαμηλές και μεσαίες επιδόσεις, η επιστροφή στις «παραδοσιακές» σχολές, το σύστημα της ειδική...

Η μείωση των αριστούχων, η σταθερότητα στις χαμηλές και μεσαίες επιδόσεις, η επιστροφή στις «παραδοσιακές» σχολές, το σύστημα της ειδικής κατηγορίας υποψηφίωνκαι η επιμονή στις σχολές κοντά στο σπίτι, αναμένεται να κάνουν άνω – κάτω τις φετινές βάσεις εισαγωγής.

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως τη Δευτέρα 25 ή την Τρίτη 26/6 θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες με τις οποίες οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις 76.094 θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στα τέλη του μηνός αναμένεται και η ανακοίνωση των βαθμολογιών στα ειδικά μαθήματα.

Από την ολοκλήρωση της βαθμολόγησης των γραπτών στα βαθμολογικά κέντρα φαίνεται σύμφωνα με τα «Νέα», ότι οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων έχουν δύο χαρακτηριστικά: αφενός παρατηρείται μείωση του ποσοστού των άριστων γραπτών (βαθμολογική κλίμακα 18-20) σε σχέση με την περσινή χρονιά (2011), αφετέρου δεν εμφανίζεται ορατή αύξηση του ποσοστού των υποψηφίων στη βαθμολογική κλίμακα 0-9,9 (κάτω από τη βάση).

Για παράδειγμα, στη Φυσική Κατεύθυνσης οι υποψήφιοι της Θετικής που αναμένεται να βρεθούν φέτος στην κλίμακα του Αριστα (18-20) φτάνουν περίπου το 11%, ενώ πέρυσι ήταν 13,8%. Στο ίδιο μάθημα το ποσοστό των υποψηφίων (Θετικής Κατεύθυνσης) κάτω από τη βάση αναμένεται να φτάσει φέτος περίπου το 40% – 41%%, ενώ πέρυσι ήταν 41,2%. Και αναφερόμαστε στο μάθημα με τα δυσκολότερα θέματα, για τα οποία μάλιστα ξέσπασε και αρκετός θόρυβος.

Παράλληλα στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης οι υποψήφιοι της Τεχνολογικής αναμένεται να βρεθούν φέτος στην κλίμακα του Αριστα σε ποσοστό 2,8%, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 3,04%. Ταυτόχρονα αναμένουμε ένα ποσοστό της τάξης του 72% σχεδόν ίδιο με το αντίστοιχο ποσοστό του 2011.

Η ίδια κατάσταση παρατηρείται και στις φετινές επιδόσεις στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, που αφορούν βεβαίως και ένα μέρος των υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, ενώ διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο των Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης.

Ετσι, ενώ αναμένεται μείωση στο φετινό ποσοστό των υποψηφίων στην κλίμακα του 18-20 (Αριστα) από 21,3% πέρυσι σε 18%-19% φέτος, στην κλίμακα βαθμολογίας 0-9,9 αναμένεται να μην υπάρχουν διαφορές.

Από τη γενική εικόνα, την οποία συνθέτουν τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, φαίνεται ότι φέτος η κίνηση των βάσεων, τουλάχιστον στα Επιστημονικά Πεδία 2ο, 3ο και 4ο θα είναι πτωτική. Ωστόσο, η πτώση μάλλον δεν θα αφορά όλα τα τμήματα κάθε Πεδίου καθώς αναμένεται να καταγραφούν δύο διαφορετικές κατευθύνσεις.

Από τη μία, οι βάσεις στα υψηλόβαθμα θα υποχωρήσουν και η υποχώρηση θα είναι μεγαλύτερη για εκείνα που βρίσκονται εκτός Λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης. Εφόσον επαληθευτεί η εκτίμηση για μείωση των αριστούχων στη Θετική και την Τεχνολογική, θα επηρεαστούν οι βάσεις των σχολών «πρώτης ταχύτητας», αυτές που τα προηγούμενα χρόνια έβλεπαν «αφ’ υψηλού» ακόμη και τα 19.000 μόρια.

Βέβαια, μια πρώτη ισχυρή καθίζηση είχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2011, όλα όμως δείχνουν ότι θα υπάρχει και νέα, μικρή πιθανόν αλλά ορατή, υποχώρηση. Αν εξαιρέσουμε τις σχολές με ειδικό μάθημα, δεν είναι απίθανο να κρατηθούν πάνω από τα 19.000 μόρια μόνο κάποιες Στρατιωτικές Σχολές εξαιτίας της μείωσης των θέσεων εισαγωγής φέτος.

Τόσο η Ιατρική Αθήνας όσο και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ, οι δύο πιο υψηλόβαθμες σχολές των 3ου και 4ου Επιστημονικών Πεδίων αναμένεται να παρουσιάσουν νέα μικρή υποχώρηση.

Από την άλλη, αναμένεται να υπάρξουν αρκετά τμήματα η βάση εισαγωγής των οποίων δεν θα έχει παρά μια μικρή διαφορά από την περσινή (μικρές αυξομειώσεις). Παράλληλα θα έχουμε και τμήματα, χαμηλόβαθμα έως πολύ χαμηλόβαθμα, που θα «τσιμπήσουν» προς τα πάνω.