GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ανοίγει άμεσα συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία που προβλέπει ότι το φθινόπωρο, και αφού έχει ολοκληρωθεί η επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ...

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία που προβλέπει ότι το φθινόπωρο, και αφού έχει ολοκληρωθεί η επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, η κυβέρνηση θα «ανοίξει» τη συζήτηση για αλλαγή του υφιστάμενου εκλογικού νόμου έχουν καταλήξει πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης. Η έναρξη της συζήτησης για το εκλογικό σύστημα σε σύντομο χρόνο κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες διακηρύξεις τους, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν καταλήξει ότι απώτατο όριο της παρούσας κυβέρνησης θα είναι οι ευρωεκλογές του 2014 και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί μόνον εάν στη χώρα επικρατήσουν συνθήκες «εκτάκτου ανάγκης».

Στον πυρήνα της σχετικής διαβούλευσης θα είναι η αλλαγή του τρόπου κατανομής των 50 εδρών που με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο λαμβάνει το πρώτο κόμμα. Ειδικότερα, έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο επαναφοράς του «εργαλείου» της β’ κατανομής, ώστε πλέον οι 50 έδρες να δίνονται κατ’ αναλογία στα κόμματα που υπερβαίνουν συγκεκριμένο ποσοστό, το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ του 15% και 20%. Η συγκεκριμένη ρύθμιση εκτιμάται ότι προσαρμόζει τον εκλογικό νόμο στα νέα πολιτικά δεδομένα, καθώς διορθώνει στρεβλώσεις, όπως ότι η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή της 6ης Μαΐου μπορούσε να καταστεί ο βασικός πυλώνας της κυβέρνησης με ποσοστό μόλις της τάξης του 19%. Επίσης, καθώς ανεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας, αποτρέπει τη διαμόρφωση ενός τεχνητού εν πολλοίς, διπολισμού, όπως αυτός που κυριάρχησε μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής.

Ο νέος εκλογικός νόμος μπορεί να ισχύσει ακόμα και από τις αμέσως επόμενες εκλογές, καθώς γι αυτό απαιτούνται 200 βουλευτές και τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού διαθέτουν ήδη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 179 εδρών. Όμως, ακόμη και αν δεν συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία και η επόμενη αναμέτρηση διεξαχθεί με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας η χώρα θα μπορεί να οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές εντός μηνός, όπως συνέβη τώρα με τον νέο εκλογικό νόμο πλέον.