GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Αντιγράφουν χωρίς… τύψεις σχεδόν όλοι οι Έλληνες φοιτητές

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της αντιγραφής στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού οι μα...

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της αντιγραφής στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού οι μαθητές και οι φοιτητές, σχεδόν στο σύνολό τους, έχουν επιλέξει τουλάχιστον μία φορά αυτόν τον… μη παραδοσιακό τρόπο για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους!

Σύμφωνα με έρευνα της Μυρτώς Καρατάσου, στο πλαίσιο φοίτησής της στο Τμήμα Ψυχολογίας του Ελληνοβρετανικού Κολλεγίου, παρατηρείται τεράστιο ποσοστό θετικών απαντήσεων του δείγματος που ερωτήθηκε για το αν έχει αντιγράψει ποτέ, γεγονός που αποδεικνύει ότι το φαινόμενο είναι εδραιωμένο και διαδεδομένο και φυσικά καθ’ όλα γνωστό και στους εκπαιδευτικούς!

Όπως προκύπτει, η ευκολία της μεθόδου της αντιγραφής έχει συσχετιστεί με την πρακτική που εφαρμόζουν οι μαθητές και οι φοιτητές να εκλογικεύουν τις πράξεις τους, ώστε να νιώθουν ουδέτερα και να αποφεύγουν τις τύψεις και τις ενοχές. Στους 101 ερωτηθέντες, όλοι, έστω και για μία φορά, είχαν χρησιμοποιήσει μία μέθοδο που καταδικάζεται από τους κώδικες ηθικής του εκάστοτε εκπαιδευτικού ιδρύματος στο οποίο ανήκουν ή ανήκαν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα στο ερώτημα των… μεθόδων της αντιγραφής:

1) η βοήθεια να αντιγράψει κάποιος-α από εσάς, με ποσοστό συχνότητας 90% (ποσοστό θετικών απαντήσεων)
2) η αντιγραφή από άλλον-η, με ποσοστό συχνότητας 94% (ποσοστό θετικών απαντήσεων)
3) η απόδοση σωστής απάντησης σε τεστ ή διαγώνισμα σε άλλον-α, με ποσοστό συχνότητας 99% (ποσοστό θετικών απαντήσεων)
4) αν έχετε ζητήσει από κάποιον-α να σας δώσει τη σωστή απάντηση σε τεστ ή διαγώνισμα, με ποσοστό συχνότητας 92,1% (ποσοστό θετικών απαντήσεων)
5) αν έχετε ζητήσει να λάβετε τις σωστές απαντήσεις από κάποιον-α που είχε ήδη τελειώσει την εξέταση, με ποσοστό συχνότητας 80,2% (ποσοστό θετικών απαντήσεων)
6) έχετε ποτέ χρησιμοποιήσει σκονάκι, γραπτές σημειώσεις, με ποσοστό συχνότητας 88,1% (ποσοστό θετικών απαντήσεων)
7) έχετε ποτέ λάβει απαντήσεις κατά τη διάρκεια διαγωνίσματος/τεστ με τη χρήση νοημάτων από άλλον-η, με ποσοστό συχνότητας 67,3% (ποσοστό θετικών απαντήσεων)
8) έχει ποτέ άλλος-η γράψει διαγώνισμα/τεστ για λογαριασμό σας, με ποσοστό συχνότητας 69,3 % (ποσοστό θετικών απαντήσεων)
9) έχετε ποτέ επιτρέψει σε άλλον-η να αντιγράψει από εσάς εργασία, με ποσοστό συχνότητας 56,4 % (ποσοστό θετικών απαντήσεων)
10) έχετε ποτέ αντιγράψει από άλλον-η εργασία, με ποσοστό συχνότητας 68,3% (ποσοστό θετικών απαντήσεων)
11) έχετε ποτέ αντιγράψει μερικές προτάσεις για να γράψετε εργασία, χωρίς να έχετε αναφέρει την πηγή σας, με ποσοστό συχνότητας 61,4 % (ποσοστό θετικών απαντήσεων)
12) έχετε ποτέ συνεργαστεί, προκειμένου να ολοκληρώσετε μία εργασία, ενώ δεν επιτρεπόταν, με ποσοστό συχνότητας 48,5 % (ποσοστό θετικών απαντήσεων).

Όπως σχολιάζει η ερευνήτρια Μυρτώ Καρατάσου, «όσο η μη συμμόρφωση με τους κανόνες και τις αρχές της διαφάνειας στην παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα δεν θεωρούνται ως κάτι το σοβαρό και άξιο προσοχής, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται το φαινόμενο της αντιγραφής και των ανέντιμων μεθόδων. Εφόσον αυτό εκλογικεύεται και εκλαμβάνεται ως κάτι φυσιολογικό, τότε αυτό θα συνεχίζεται και θα αυξάνεται αριθμητικά»…

zougla.gr