GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σαπίζει η πολιτιστική κληρονομιά της Ξάνθης

Ενδιαφέρον από τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους φορείς. Από τους πολιτικούς ? Η εποχή στα τέλη του 19ου αιώνα η ακμή των τότε ευπατ...

Ενδιαφέρον από τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους φορείς.
Από τους πολιτικούς ?

Η εποχή στα τέλη του 19ου αιώνα η ακμή των τότε ευπατρίδων καπνεμπόρων χάνετε σιγά-σιγά.

Κάτι πρέπει να γίνει….
Έρμαιο στο έλεος της φθοράς και της αμείλικτης  διάβρωσης του χρόνου είναι το κτίριο – πολιτιστικό διαβατήριο – που βρίσκεται επί της Βενιζέλου 1 στο κέντρο της Ξάνθης.

Πρόκειται για το Αρχοντικό Στάλιου, κτίριο υψίστης πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής αξίας, το οποίο αν και κατά καιρούς έχει επισημανθεί ότι χρήζει άμεσης ανάγκης αναστήλωσης, αναπαλαίωσης και συντήρησης, καθημερινά καταστρέφεται σβήνοντας πολύτιμες σελίδες από την πολιτιστική και οικονομική ιστορία της Ξάνθης.

  Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, κα. Πέπη Στάντσιου το ΠΑΚΕΘΡΑ, το οποίο ανάλαβε την πρωτοβουλία τοποθέτησης ενημερωτικών πινακίδων έξω από κτίρια με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία, κατήγγειλε  το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο οποίο ανήκει το εν λόγω κτίριο, πλέον της δεκαπενταετίας, για την άσχημη σημερινή του εικόνα. «Καθημερινά λόγω των βροχών και τον ισχυρών ανέμων κομμάτια του κτιρίου αποσπώνται και πέφτουν κάτω η μισή και πλέον κεραμοσκεπή έπεσε επιδεινώνοντας και επιταχύνοντας την κατάρρευσή του. Ως Λύκειο Ελληνίδων μας ενδιαφέρει η παράδοση και πόσο μάλλον ένα τέτοιο κτίριο που αποτελεί πολιτιστικό διαβατήριο για την  περιοχή μας» ανέφερε η κα. Στάντσιου για να συμπληρώσει πως «Πρέπει όλοι οι Ξανθιώτες, οι σύλλογοι και οι φορείς να ενημερωθούν για την κατάσταση, να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν για να αναστηλωθεί επιτέλους αυτό ο κτίριο. Ήδη το ΠΑΚΕΘΡΑ με δική του πρωτοβουλία και με εθελοντικά εργασία έχει προχωρήσει στον καθαρισμό χώρων του κτιρίου».
Σπάνια αρχιτεκτονική με ημικυκλικό σαχνισί

  Όπως σημείωσε η ίδια το αρχοντικό Στάλιου, το οποίο ανήκει στο ΔΠΘ, αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό κομμάτι  της αρχιτεκτονικής που χαρακτηρίζει τα κτίρια της Παλαιάς Πόλης της Ξάνθης. «Πρέπει όλοι να ευαισθητοποιηθούμε για την αποκατάσταση των ανεκτίμητων αυτών κτηρίων από την φθορά του χρόνου και την αμέλεια των ανθρώπων. Να δώσουμε ξανά ζωή στο αρχιτεκτονικό αυτό στολίδι της πόλης, που άλλωστε μαζί με το κτήριο που βρίσκετε δίπλα στην πλατεία Ματσίνη με την ημικυκλική προεξοχή, σαχνισί, χαρακτηρίζουν αρχιτεκτονικά μια ολόκληρη εποχή πλούτου στην Ξάνθη» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η κα Στάντσιου.