GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Αναβίωσαν τα γλέντια και τα έθιμα της Κ. Δευτέρας στην Ξάνθη

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν το πρωί της Καθαράς Δευτέρας στο σύνολο του Νομού Ξάνθης πραγματοποιήθηκαν κανονικά οι π...

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν το πρωί της Καθαράς Δευτέρας στο σύνολο του Νομού Ξάνθης πραγματοποιήθηκαν κανονικά οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα. 

Οι «μουτζούρηδες» βγήκαν και φέτος στο Πολύσιτο Ξάνθης, όπου κάθε χρόνο πραγματοποιείται παρέλαση των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, αλλά και μεμονωμένων πολιτών, οι οποίοι κατασκευάζουν με κέφι και μεράκι ευφάνταστα καρναβαλικά άρματα, τα οποία σατιρίζουν και καυτηριάζουν την επικαιρότητα. Παράλληλα στους επισκέπτες, οι οποίοι φέτος ήταν μειωμένοι, μοιράζονται σαρακοστιανές λιχουδιές. Πριν την έναρξη της παρέλασης οι «μουτζούρηδες» ξεχύνονται στα στενά του χωριού ξορκίζοντας το κακό με τις κουδούνες τους. 

Στα Άβδηρα στήθηκαν από το πρωί μεγάλα καζάνια με φασολάδα, ενώ παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιηθήκαν από πολιτιστικούς συλλόγους σε πολλά χωριά του νομού. 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναβίωσε το έθιμο της καμήλας στην ορεινή Σταυρούπολη Ξάνθης. Το έθιμο της καμήλας αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα, τελούνταν και συμβόλιζε την δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης αφού η χρονική στιγμή συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών. Αργότερα σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη πίστη και θρησκεία που θέτει την ημέρα αυτή ως την Αρχή της Σαρακοστής, άλλαξε χαρακτήρα και συμβολίζει πια στο νου των κατοίκων το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή της νηστείας. Μια κατασκευασμένη καμήλα περιφέρεται στην κεντρική πλατεία του χωριού και κάτοικοι μασκαρεμένοι συμμετέχουν στο έθιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια