GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και ενίσχυση των δήμων ζητά η ΚΕΔΕ

Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων στην Κομοτηνή με ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία, πλην ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, κα...

Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων στην Κομοτηνή με ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία, πλην ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, και περιέχει τον προβληματισμό και τα αιτήματα των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την κεντρική εξουσία.

Στο ψήφισμα των Δημάρχων ζητούνται περισσότερα χρήματα, εντάξεις σε προγράμματα χρηματοδότησης, εξασφάλιση των λειτουργικών εξόδων από κεντρικούς πόρους,αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων,συμμετοχή της Κ.Ε.ΔΕ. στην Επιτροπή Παρακολούθησης του «Α.Κ.Σ.Ι.Α.», άρση του προληπτικού ελέγχου από τους Επιτρόπους, άρση του ασυμβίβαστου των Δημάρχων και περισσότερες αρμοδιότητες.

Η έντονη κριτική στην «κεντρική διοίκηση», η ανησυχία για τους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν μειωθεί κατά 50% την τελευταία τριετία και η έντονη αγωνία για τη νέα κοινωνική πραγματικότητα που καλεί τους δημάρχους να «εφεύρουν» δίκτυο προστασίας για όσους πλήττονται από την κρίση, χαρακτήρισαν τις ομιλίες της πρώτης μέρας στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στην Κομοτηνή.

Για «απόλυτο δογματισμό, ακαμψία και έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας από το Κέντρο» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αν. Μακεδονίας- Θράκης Κώστας Σιμιτζής και συνέχισε: «Στο όνομα της αποτελεσματικότητας αποκλείστηκαν από τις αποφάσεις οι τοπικές κοινωνίες. Θεσπίστηκαν θεσμοί αποστεωμένοι, αυξήθηκε η γραφειοκρατία. Καθιερώθηκαν πολλαπλά επίπεδα ελέγχου των αποφάσεων με τον κίνδυνο να καταργηθεί η δυνατότητα και η αρμοδιότητα των οργάνων να αποφασίζουν». Όμως, «οι δήμοι αποδείχθηκαν σκληρά καρύδια. Ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις της κυβέρνησης για μείωση των σπαταλών. Από πεδίο πειραματισμών μετατρεπόμαστε σε εφαλτήριο της οικονομίας».

Τη διάχυτη αγωνία της βορειοελλαδίτικης κοινωνίας για τις ατραπούς στις οποίες οδηγείται, περιέγραψε ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας- Θράκης Αρης Γιαννακίδης, μιλώντας για το «ντόπιο επιστημονικό δυναμικό που μεταναστεύει», γι «αυτή την περιφέρεια, όπου γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν μέσα σε τρόμο και σε ανασφάλεια και τούτη τη στιγμή, η αποβιομηχάνιση είναι έκδηλη και απτή. Η ανεργία, η φτώχεια διαχέεται σε όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση. Δημογραφική αφαίμαξη, κατρακύλα αναπτυξιακή».

Στα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΚΕΔΕ στη συνδιαλλαγή της με την κεντρική εξουσία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κώστας Ασκούνης, ο οποίος τόνισε κι αυτός «την κοινή αγωνία όλων των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, πέρα από πολιτικές παρατάξεις».

Όπως σημείωσε ο κ. Ασκούνης, μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί 683 εκατ. ευρώ από χρήματα που οφείλονται στους δήμους και η απόδοσή τους είχε καθυστερήσει. Επιπλέον 450 εκατ. ευρώ, από θεσμοθετημένους πόρους της ΤΑ, δεν είχαν εγγραφθεί στον προϋπολογισμό. Αν και υπάρχει δέσμευση για καταβολή αυτών των χρημάτων, όπως τόνισε ο κ. Ασκούνης «ήδη υπάρχει το πρώτο πρόβλημα, αφού το υπουργείο χρηματοδότησε με 131 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους τα προνοϊκά επιδόματα Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου».

Άμεσα να ψηφιστεί ο «Καλλικράτης 2»
Όσον αφορά τα θεσμικά, η ΚΕΔΕ ζητεί να εξαλειφθούν οι πολλές ασάφειες στην εφαρμογή του «Καλλικράτη», οι αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ελεγκτικές διαδικασίες που φρενάρουν την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων, με την έως τέλος Φεβρουαρίου ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών.

Ξεμπλοκάρουν τα δάνεια των Δήμων
Συμφωνία Ελεγκτικού Συνεδρίου και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για το μεγάλο θέμα που ταλανίζει τους δήμους έφερε το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιάννης Καραβοκύρης, λίγες ώρες πριν από την ολοκλήρωση του Συνεδρίου, η συμφωνία...στην οποία κατέληξαν με τον πρόεδρο του Παρακαταθηκών Αλέξανδρο Αντωνόπουλο κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου προβλέπει τα εξής:

Ο (καταχρηστικός σύμφωνα με αποφάσεις και των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας) όρος στα ψιλά των δανειακών συμβάσεων των τραπεζών (και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων), ότι η καθυστέρηση ακόμη και σε μία ετήσια δόση καθιστά ληξιπρόθεσμο και απαιτητό το συνολικό ποσό του δανείου, μεταβάλλεται ειδικά για το ΤΠκΔ ως εξής: Οι δόσεις γίνονται δύο, ενώ δίνεται και παράταση έξι μηνών.

«Αυτό μπορεί να το ανεχθεί η έννομη τάξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβοκύρης και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο θεωρεί ότι μπορεί να βρεθεί λύση (αποτελεί, όπως είπε, ένα "modus vivedi") και να πάψουν να υπάρχουν λεόντειες συμβάσεις μεταξύ τραπεζών και δήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια