GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Το Επιμελητήριο Ξάνθης είχε απόλυτη άγνοια για τις ΕΟΖ όταν τασσόταν υπέρ»

Υπό καθεστώς απόλυτης άγνοιας πάρθηκε, σύμφωνα με τον ΟΕΒΕ Ξάνθης, η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΒΕ Ξάνθης, με την οποία το Επιμελητήριο Ξ...

Υπό καθεστώς απόλυτης άγνοιας πάρθηκε, σύμφωνα με τον ΟΕΒΕ Ξάνθης, η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΒΕ Ξάνθης, με την οποία το Επιμελητήριο Ξάνθης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στη Θράκη.

Μετά την εκδήλωση που διοργάνωσε η ΟΕΒΕ Ξάνθης, το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου, με θέμα τις ΕΟΖ, η Ομοσπονδία προχώρησε στην έκδοση μιας ανακοίνωσης με άκρως καυστικό και κρητικό περιεχόμενο για την εν λόγω απόφαση του Επιμελητηρίου, ζητώντας παράλληλα από το ΕΒΕΞ να αναιρέσει την απόφασή και να ταχθεί κατά της δημιουργίας ΕΟΖ στη Θράκη.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΟΕΒΕΞ αναφέρει

«Κρίνουμε τη στάση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕ Ξάνθης στο θέμα της ΕΟΖ, τουλάχιστον επιπόλαιη, διότι:
1. η εισηγητική έκθεση βάσει της οποίας ψήφισε «ομόφωνα υπέρ» στις 21 Σεπτεμβρίου, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ με τίτλο «Επιχειρηματίες του Νομού Έβρου ζητούν φορολόγηση επενδύσεων 10% στη Θράκη – Έχει ήδη κατατεθεί σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

2. η φερόμενη ως «τεχνική» έκθεση του Φόρουμ για τις ΕΟΖ δεν υπήρχε στη διάθεση του ΕΒΕ παρά μόνο οκτώ ημέρες ΜΕΤΑ τη λήψη της εν λευκώ, ομόφωνης απόφασης την 21η Σεπτεμβρίου.

3. αυτή η έκθεση που συντάχθηκε από ένα εξουσιοδοτημένο γερμανικό νομικό γραφείο δεν ενημερώνει για τις δυνατότητες εσωτερικής λειτουργίας των ΕΟΖ ή για τις μορφές που θα προσιδίαζαν στη Θράκη αλλά για τις νομικές διαδικασίες σύστασης ΕΟΖ τύπου Κίνας σε κράτος της Ε.Ε. Επομένως για ποιον τύπο ΕΟΖ παρείχαν στήριξη με την ομόφωνη απόφασή τους τα μέλη ΔΣ του ΕΒΕ;

4. όταν στις 29 Σεπτεμβρίου περιήλθε εις γνώση του ΕΒΕ η επιστολή που επρόκειτο να στείλει το Φόρουμ στον Πρωθυπουργό, δεν υπήρξε καμία ένσταση για τη χρήση διατυπώσεων όπως «…αιτήματος με κρατική υπόσταση που θα επιδιώκει την επιβολή στη Θράκη ζώνης με ειδικό φορολογικό καθεστώς». Ποιος θέλει να επιβάλλει στη Θράκη ένα τέτοιο καθεστώς παρακάμπτοντας τις διαδικασίες της κοινωνικής διαβούλευσης και του δημόσιου διαλόγου;

Επομένως, η ομόφωνη απόφαση ΔΣ του ΕΒΕ Ξάνθης στις 21 Σεπτεμβρίου, ελήφθη υπό καθεστώς απόλυτης άγνοιας αντικειμένου και απουσίας εμπεριστατωμένης άποψης για τη μορφή και τη σκοπιμότητα της ΕΟΖ που επιδιώκεται να εγκαθιδρυθεί στην περιοχή μας ή οποιασδήποτε άλλης πρότασης για ΕΟΖ.

Επίσης, οι εξελίξεις κατέδειξαν πως αυτή η απόφαση του ΕΒΕ συνέβαλε, στο μέτρο που της αναλογεί, προκειμένου να εμφανισθεί η απαραίτητη θεσμική συναίνεση που νομιμοποιεί την παρέμβαση του Φόρουμ στην Κυβέρνηση την ΕΟΖ στη Θράκη, μιας ΕΟΖ της οποίας το περιεχόμενο ΑΓΝΟΟΥΜΕ.

Μετά από όλα αυτά, καλούμε το ΕΒΕ Ξάνθης να επαναπροσδιορίσει τη θέση του τόσο απέναντι στις άγνωστες μέχρι στιγμής επιδιώξεις του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης για την περιοχή μας όσο και στο θέμα των ΕΟΖ γενικότερα.

Ουδείς είναι τόσο μωρός ώστε να λέει επιπόλαια «όχι» σε επενδύσεις ή αναπτυξιακές πολιτικές. Ουδείς όμως θα πρέπει να είναι τόσο ανεύθυνος ώστε να λέει εν λευκώ «ναι» και να συνδράμει αόριστες υποσχέσεις ανάπτυξης δια της επιβολής μιας νέας οικονομίας της οποίας οι επιμέρους όροι δεν του γνωστοποιούνται, για την οποία δεν του έχει ζητηθεί να εκφράσει άποψη και δεν έχει περάσει από κοινωνική διαβούλευση.

Καλούμε όλους τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς καθώς και τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας, να μη δώσουν τη συναίνεσή τους σε «αναπτυξιακές» πρωτοβουλίες μεσσιανικού χαρακτήρα δίχως να ενημερωθούν ενδελεχώς για το ρόλο και το μέλλον της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας μέσα σε κάθε προτεινόμενο νέο μοντέλο.

Μέλημα όλων μας θα πρέπει να είναι η προστασία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης και της παραγωγικότητας του ντόπιου δυναμικού».

Δεν υπάρχουν σχόλια