GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Διπλή παγίδα με αποδείξεις-πόθεν έσχες

Ριζική ανατροπή στο τρόπο που δηλώνουμε τα εισοδήματα στην εφορία αλλά και στο τρόπο με το οποίο θα πρέπει να «δικαιολογούνται» επιφέρει το ...

Ριζική ανατροπή στο τρόπο που δηλώνουμε τα εισοδήματα στην εφορία αλλά και στο τρόπο με το οποίο θα πρέπει να «δικαιολογούνται» επιφέρει το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.

Στην φορολογική δήλωση που θα υποβάλουμε το 2012 για τα εισοδήματα του 2011 το μέτρο των αποδέιξων θα ισχύσει κανονικά (αποδείξεις 25% επί του εισοδήματος) όμως με τα νέα δεδομένα που προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η φορολογική δήλωση του 2013 μεταμορφώνεται σε ένα σκληρό πόθεν έσχες.

Με αφορμή το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι ασαφείς δηλώσεις του για τις επερχόμενες αλλαγές στο μέτρο της συλλογής αποδείξεων ο υπουργό οικονομικών προχώρησε χτες σε διευκρινήσεις: Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είτε καταναλώνεται ή αποταμιεύεται θα πρέπει να αποτυπωθεί στην φορολογική δήλωση του 2013.

Όσον αφορά στην κατανάλωση, πλέον, οι κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται υπ’ όψιν για τις αποδείξεις επεκτείνονται στο σύνολο των οικογενειακών δαπανών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κ.λπ.).

Ο φορολογούμενος όμως θα πρέπει να δηλώνει και το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύει. Καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές και ακίνητα θα δηλώνονται από το επόμενο έτος σε ειδικό έντυπο που θα συνοδεύει τη φορολογική μας δήλωση,

Συγκεκριμένα το νέο σύστημα αποτύπωσης των εισοδημάτων περιγράφεται από τον υπουργό οικονομικών ως εξής: «το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του εκδότη ή του αποδέκτη τους. Το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύεται πρέπει επίσης να δηλώνεται (καταθέσεις, τίτλοι, ακίνητα κοκ).

Δηλαδή, αν για παράδειγμα κάποιος έχει εισόδημα 50.000 ευρώ και έχει αποδείξεις για τις 20.000, τότε θα οφείλει να αποδείξει τι έχει κάνει τις υπόλοιπες 30.000 ευρώ. Αν έχει προχωρήσει σε αγορές περιουσιακών στοιχείων ή τα έχει καταθέσει στην τράπεζα, λογικά, δεν θα επιβαρύνεται με το πέναλτι καθώς εκτός των άλλων τόσο οι αγορές ακινήτων, όσο και οι τραπεζικές καταθέσεις φορολογούνται αυτοτελώς με άλλο τρόπο.

Αν όμως, όπως έχει δικαίωμα, δεν θέλει ή δεν μπορεί να δηλώσει τι έχει κάνει τη διαφορά των 30.000 ευρώ τότε, προφανώς, θα εμπίπτει στην κατηγορία του πέναλτι, δηλαδή θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον φόρο με κάποιον συντελεστή που δεν έχει ακόμα καθοριστεί

Στο ερώτημα πως θα αντηχήσει η κυβέρνηση τα εισοδήματα με το ποσοστό των δαπανών που θα πρέπει να προκύπτουν από την κατανάλωση ο υπουργός παρέπεμψε στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής λέγοντας ότι «από τις έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών προκύπτουν οι αναγκαίες ενδείξεις για τα ποσοστά κατανάλωσης και αποταμίευσης, ανάλογα με το εισοδηματικό επίπεδο».

Κορυφαίο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε πως οι πολίτες θα υποχρεωθούν να συλλέγουν αποδείξεις μεγαλύτερης αξίας από το 25% του εισοδήματός τους που προβλέπεται σήμερα, όμως το ποσοστό αυτό δεν θα ανέρχεται στο 50% του εισοδήματός τους. Τόνισε δε ότι το ποσοστό των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι δεν έχει οριστεί.
NEWSBEAST

Δεν υπάρχουν σχόλια