GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Καλημέρα Παλιά Πόλη!

Ξυπνάει σιγά, σιγά από τον λήθαργο διαρκείας στον οποίο είχε πέσει τους τελευταίους μήνες η Παλιά Πόλη της Ξάνθης για να υποδεχθεί τις φετιν...

Ξυπνάει σιγά, σιγά από τον λήθαργο διαρκείας στον οποίο είχε πέσει τους τελευταίους μήνες η Παλιά Πόλη της Ξάνθης για να υποδεχθεί τις φετινές γιορτές που αποτελούν πλέον ένα από τα σήματα κατατεθέν της πόλης. 

Μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την ιστορία και τον πολιτισμό της Παλιάς Πόλης, πρόκειται να λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια των φετινών γιορτών, εκτινάζοντας για ακόμη μια φορά τον προϋπολογισμό των εκδηλώσεων στα ύψη, αν και παρατηρείται μείωση του κόστους διοργάνωσης σε σχέση με πέρσι.

Σε μια προσπάθεια μίξης σύγχρονων πολιτιστικών και πολιτισμικών μορφωμάτων με τα ίχνη πολιτισμού της Παλιάς Πόλης, τα οποία κατάφεραν να εντοπίσουν οι πολιτισμικοί ιχνηλάτες της δημοτικής αρχής, η διοργανώτρια αρχή προχώρησε στην έκδοση του φετινού προγράμματος, το οποίο θυμίζει δισκογραφική εταιρία σε απόγνωση, που λίγο πριν την οικονομική της καταστροφή αποφασίζει να προβεί σε μια μαζική παραγωγή πολυμορφικών μουσικών ακουσμάτων επιχειρώντας να προσεγγίζει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι αγοράς. Ίσως η συγκεκριμένη τακτική να έχει κάποια αποτελέσματα στο σύγχρονο μάρκετινγκ, ωστόσο καμιά σχέση δεν θα έπρεπε να έχει με ένα πολιτιστικό γεγονός που στόχο έχει την πολιτιστική ανάδειξη ενός τόπου, της ιστορίας και των λαογραφικών του στοιχείων.

Η στεγνή εμπορευματοποίηση των γιορτών, που βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε αρκετούς σύγχρονους παραγωγούς τέχνης που βλέπουν την πρόσκλησή τους ως άλλη μια «αρπαχτή», αλλοιώνει σίγουρα την ταυτότητα των ίδιων των εκδηλώσεων καθώς τις μετατρέπει σε σανίδα σωτηρίας δεκάδων καλλιτεχνών σε αποσύνθεση, οι οποίοι προσπαθούν απεγνωσμένα είτε να διατηρηθούν στο προσκήνιο είτε να επιβάλουν την παρουσία τους σε αυτό μέσω τέτοιων εκδηλώσεων. Θα περίμενε κανείς πως σε μια τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο την οποία διανύουμε δεν θα υπήρχε η όποια κατασπατάληση πόρων, χωρίς αυτή να έχει άμεσο και ανταποδοτικό όφελος στην ίδια την πόλη.

Σίγουρα η τουριστική κίνηση των γιορτών θα δώσει ακόμη μια ανάσα στην αγορά της πόλης που πάσχει από χρόνιο άσθμα, χωρίς ωστόσο να δώσει λύση στο πρόβλημά της. Φέτος η διοργανώτρια αρχή προχώρησε στην έγκριση του κονδυλίου των 75.000 ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος των εορτών, τη στιγμή που ο δήμος δεν είναι σε θέση να καλύψει πάγιες και λειτουργικές του ανάγκες, και έχει μετατραπεί σε έναν από τους κακοπληρωτές της αγοράς. Την ίδια στιγμή βέβαια η αγορά λιμοκτονεί και τέτοια ποσά, τα οποία σίγουρα είναι μειωμένα συγκριτικά με άλλες εποχές, μόνο ως προκλητικά μπορούν να χαρακτηριστούν από το σύνολο του εμπορικού κόσμου της πόλης. 

Το επιχείρημα της τουριστικής προβολής της περιοχής μέσω των γιορτών, σίγουρα είναι ισχυρό, δεν αποτελεί ωστόσο πανάκια, καθώς η τουριστική κίνηση θα αυξηθεί για μερικές ημέρες και η αγορά θα πέσει και πάλι στην οικονομική της νάρκη, χωρίς να δίνεται άμεση λύση στο πρόβλημά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια