GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Καταστροφικό χτύπημα η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23%

Επιστολή στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλο απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κος Πα...

Επιστολή στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλο απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, με αφορμή την αύξηση του ΦΠΑ στον χώρο εστίασης από 13% σε 23%. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ξάνθης, το απόγευμα της Δευτέρας, συζητήθηκε το θέμα της στάσης που πρέπει να κρατήσει το ΕΒΕΞ, όσον αναφορά τη μετάταξη του κλάδου εστίασης στον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ, με τα μέλη του Δ.Σ. να καταλήγουν στην απόφαση της έκδοσης επιστολής διαμαρτυρίας, την οποία υπογράφει ο κος Ανδρικόπουλος και αναφέρει: 

«Έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις στον θέμα της μετάταξης του κλάδου της εστίασης στον ανώτερο συντελεστή Φ.Π.Α. το Επιμελητήριο Ξάνθης εκφράζει την πλήρη αντίδρασή και αγανάκτησή όλων των μελών του για την άνιση και πέρα από κάθε λογική εφαρμογή του μέτρου αυτού, που θα πλήξει όχι μόνον ένα συγκεκριμένο κλάδο, αλλά σύσσωμη την κοινωνία.

Παρά τις επισημάνσεις και τις αντιδράσεις όλων των παραγωγικών φορέων της χώρας το Υπουργείο Οικονομικών όσο και αν άφησε ανοιχτά τα ενδεχόμενα επανεξέτασης του συγκεκριμένου θέματος, με τις πρόσφατες δηλώσεις σας, σφραγίζει και επικυρώνει την αρχική του θέση δημιουργώντας νέο κλίμα ανασφάλειας και αγωνίας. 

Ο Φ.Π.Α. δύο ταχυτήτων που προωθείται όπως δείχνουν οι εξελίξεις, σε λίγες μέρες θα είναι γεγονός. Με την νέα αυτή στάση της, η Κυβέρνηση δείχνει ότι είναι επιλογή της να μεροληπτεί και να κατηγοριοποιεί το τουριστικό προϊόν και τις επιχειρήσεις εστίασης, σε κατηγορίες προνομιούχες και μη, με τα προνόμια να δίνονται σε εστιατορικές επιχειρήσεις ξενοδοχείων, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό, προϋποθέσεις αθέμιτου ανταγωνισμού.

Κύριε Υπουργέ,

Δυστυχώς όμως, δεν κατηγοριοποιείται μόνο ο κλάδος της εστίασης, αλλά με όμοιο τρόπο διαχωρίζεται και ο κάθε Έλληνας πολίτης, αφού θα καλείται για τα ίδια αγαθά να πληρώνει προστιθέμενη αξία μεγαλύτερη από κάθε αλλοδαπό τουρίστα. 

Προφανώς, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, δεν έχει την ικανότητα να αντιληφθεί την υφιστάμενη κατάσταση. Δεν παραδειγματίστηκε από τις πρόσφατες αυξήσεις όλων των συντελεστών του ΦΠΑ, οι οποίες δεν έφεραν τα πολυπόθητα αποτελέσματα, αλλά οδήγησαν σε περεταίρω μείωση των εσόδων.

Ούτε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, δεν ενδιαφέρεται να περισώσει ότι απέμεινε, αντίθετα παίρνει μέτρα που οδηγούν την αγορά σε βαθύτερη ύφεση και πτώση στην κατανάλωση. Κατά συνέπεια το ανελέητο «μαστίγωμα» από μέρους της πολιτείας με την επικείμενη αυτή μετάταξη, θα δημιουργήσει νέες «πληγές» σε έναν ήδη «πληγωμένο» χώρο που σφαδάζει, οδηγώντας έτσι πολλές επιχειρήσεις σε «λουκέτα».

Ο κλάδος της εστίασης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το τουρισμό της χώρας και εδώ για άλλη μια φορά φαίνεται ξεκάθαρα η μη προγραμματισμένη, άνιση και ανισόρροπη αντιμετώπιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Αντί να λαμβάνονται μέτρα στήριξης του, όπως κάνουν οι ανταγωνίστριες χώρες με μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α., αντί να εκμεταλλευτούμε την ελληνική γαστρονομία και την ελληνική διατροφή ως συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, οδηγούμαστε στην αντιμετώπιση της ως εισπρακτικό μηχανισμό αβέβαιης αποτελεσματικότητας.
Κύριε Υπουργέ, 

Σας καλούμε έστω και την ύστατη αυτή ώρα, να μην εφαρμόσετε και να αποσύρετε την διάταξη της μετάταξης του Φ.Π.Α. στην εστίαση, αν θέλετε τουλάχιστον να δημιουργήσετε ένα κλίμα σταθερότητας στον χώρο και να αποδείξετε με τον τρόπο αυτό, ότι στηρίζετε κάθε μορφή τουρισμού, καθώς και ότι δεν κατηγοριοποιείτε, δεν μεροληπτείτε εις βάρος κανενός Έλληνα και καμιάς Ελληνίδας»

Δεν υπάρχουν σχόλια