GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Το Δημοτικό Συμβούλιο νομιμοποίησε την απόφαση που… είχε παρθεί

Με επτά λευκές ψήφους και δεκατρείς υπέρ από τον συνδυασμό του Δημάρχου και των Πολιτών για την Αλλαγή ολοκληρώθηκε η διακοπείσα συνεδρίαση ...

Με επτά λευκές ψήφους και δεκατρείς υπέρ από τον συνδυασμό του Δημάρχου και των Πολιτών για την Αλλαγή ολοκληρώθηκε η διακοπείσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης. Στο περιθώριο της συνεδρίασης και απόφασης οι περισσότεροι των συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης παραδέχονταν ότι η απόφαση είχε παρθεί πριν σε “κλειστά γραφεία” στηλιτεύοντας παράλληλα την απόφαση της Υπουργού Εργασίας κας Λούκα Κατσέλη να απονείμει τη διαχείριση του προγράμματος για την Κοινωνική Εργασία σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Η απόφαση αυτή της Υπουργού σήμερα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εκπεφρασμένη έως και εχθές πολιτική του κυβερνώντος κόμματος περί διαφάνειας των προσλήψεων, καταργήσεως των πελατειακών σχέσεων με προσλήψεις πολύ μικρού χρόνου εργασίας και εκτός ΑΣΕΠ. Πάντως όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά για το τι και το πώς ακριβώς θα συνεχιστεί το πρόγραμμα δεδομένου του γεγονότος της μη λήψης απόφασης χθες το βράδυ (Δευτέρα 30/05) από το περιφερειακό συμβούλιο και την ενημέρωση του σώματος περί συνεχών τροποποιήσεων στις παραμέτρους τις εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας, έως και τη 14 Ιουνίου ημέρα που θα συνεδριάσει εκ νέου του περιφερειακό συμβούλιο.

Πολιτικοί κύκλοι της περιφέρειας αλλά και νομικοί στη Θράκη και την Αθήνα θεωρούν, μέχρι στιγμής, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα με ριζικές αλλαγές και τη σίγουρη παράταση εφαρμογής του έως και σήμερα εξαγγελθέντος προγράμματος. Κορυφαίο στέλεχος της Περιφέρειας ΑΜΘ δήλωσε ότι θα υπάρξουν πολλές αντιδράσεις και ενστάσεις στον τρόπο πρόσληψης και διαχείρισης των ανέργων, αναφερόμενος ευθέως στη μετατροπή των ανέργων σε κομματική πελατεία του κυβερνώντος κόμματος και των ενδιάμεσων διαχειριστών εάν εξακολουθήσει να ισχύει το υπάρχον καθεστώς.

Μνημόνιο συνεργασίας με το ΙΝΕ της ΓΕΣΕΕ και το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) αποφάσισε να υπογράψει ο Δήμος Ξάνθης, συμμετέχοντας ως συμπράττων φορέας στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας.

Παρά το θολό τοπίο που επικρατεί αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής των φορέων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον δήμαρχο, Μιχάλη Στυλιανίδη, ώστε να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με δύο φορείς διαχείρισης οι οποίοι έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Οι δύο αυτοί φορείς ουσιαστικά θα διαχειριστούν το ανθρώπινο δυναμικό που θα απασχοληθεί σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας με 5μήνες συμβάσεις εργασίας σε βάθος χρόνου έως το 2013.

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης συνεδρίασε εκτάκτως την περασμένη Πέμπτη, όποτε και συζητήθηκε αρχικά η συμμετοχή του δήμου στο πρόγραμμα, ωστόσο η συγκεκριμένη συνεδρίαση διακόπηκε και συνεχίστηκε σήμερα Τρίτη 31/05, καθώς τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισαν να περιμένουν τη στάση της Περιφέρειας ΑΜΘ και τη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου της Δευτέρας 30/05. Ωστόσο, η Περιφέρεια αποφάσισε να παρατείνει τη συζήτηση για τη συμμετοχή της στο εν λόγω πρόγραμμα, λόγω των ασαφών διαδικασιών του καθώς και των πολλών κενών που αυτό παρουσιάζει, για τις 14 Ιουνίου. Παρά τη συγκεκριμένη απόφαση της Περιφέρειας τα μέλη του Δ.Σ. του Δήμου Ξάνθης αποφάσισαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες, δίνοντας ουσιαστικά το πράσινο φως στο ΙΝΕ και το ΚΜΟΠ.

Από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που έδωσαν το παρών τα 13 ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής του δήμου, 7 ψήφισαν λευκό εκφράζοντας τις αμφιβολίες τους για τη διαφάνεια του όλου προγράμματος, ενώ κανένας δεν ψήφισε κατά. Πλέον ο δήμαρχος Ξάνθης εξουσιοδοτήθηκε να υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας με τους δύο αυτούς φορείς (δίνοντας στο ΚΜΟΠ το τομέα της κοινωνικής μέριμνας και στο ΙΝΕ τον τομέα της εκπαίδευσης). Όσον αναφορά το πρόγραμμα, ο δήμος Ξάνθης κατέθεσε πρόταση για την κάλυψη 800 θέσεων εργασίας σε τομείς κοινωνικής εργασίας, οι οποίες βέβαια δεν πρέπει να αποτελούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου ούτε να χρηματοδοτούνται από άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια. Το Υπουργείο Εργασίας είναι αυτό που θα αξιολογήσει τη συμμετοχή του δήμου και θα ορίσει το εάν και με πόσες θέσεις εργασίας θα συμμετάσχει τελικά ο δήμος στο πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται πως το σύνολο των θέσεων εργασίας που προβλέπει το πρόγραμμα για τον νομό Ξάνθης είναι 1.500 και φυσικά δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι κοινωνικοί φορείς του νομού. 

Για καυτή πατάτα την οποία πετάει ο ένας φορέας στα χέρια του άλλου έκανε λόγο ο επικεφαλής του Συνδυασμού Λαϊκή Συσπείρωση, κος Γιώργος Κολλάρος, λέγοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος της ανεργίας, αλλά στόχο έχει την εξυπηρέτηση πελατειακών και ψηφοθηρικών σκοπιμοτήτων. Από τη μεριά του ο κος Φανουράκης για ακόμη μια φορά εξέφρασε την αντίθεσή του με την όλη διαδικασία του προγράμματος και κάνοντας λόγο για μια κοροϊδία των άνεργων πολιτών που θα ενδιαφερθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ψήφισε λευκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια