GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



"Κακή χρόνια" και χωρίς βοήθεια για τους παραγωγούς σπαραγγιών στην Ξάνθη (+video)

Την άσχημη κατάσταση που βιώνουν οι παραγωγοί σπαραγγιών του Νομού Ξάνθης περιγράφει στο «Ακ» ο υπεύθυνος πωλήσεων του συνδέσμου παραγωγών σ...

Την άσχημη κατάσταση που βιώνουν οι παραγωγοί σπαραγγιών του Νομού Ξάνθης περιγράφει στο «Ακ» ο υπεύθυνος πωλήσεων του συνδέσμου παραγωγών σπαραγγιών Ξάνθης «Δημόκριτος» κος Τάσος Μπάρλας.

Οι κακές φετινές καιρικές συνθήκες προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημία στους παραγωγούς, τη στιγμή που η πολιτεία δηλώνει απούσα, αφήνοντας τους στο έλεος του θεού. Την ίδια στιγμή οι καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη Γερμανία, βασικός εξαγωγικός προορισμός των τοπικών σπαραγγιών, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραματική η ζήτηση των τοπικών σπαραγγιών με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομική κατάσταση τους.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μπάρλα στον «Ακ»
  Η φετινή χρονιά ήταν η χειρότερη των τελευταίων είκοσι χρόνων και αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν φέτος στη Γερμανία, βασική εξαγωγική χώρα για εμάς, σε συνδυασμό με τις άσχημες καιρικές που επικράτησαν σε εμάς, είχαν ως αποτέλεσμα να βγουν πιο γρήγορα τα σπαράγγια της Γερμανίας με αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά οι πωλήσεις των δικών μας σπαραγγιών.

Γιατί δεν προτιμούν το δικό μας σπαράγγι οι Γερμανοί; Μήπως δεν είναι καλύτερης ποιότητας;
  Οι Γερμανοί, ως γνωστόν, δεν λειτουργούν όπως οι Έλληνες. Επιλέγουν τα δικά τους προϊόντα. Τα γερμανικά σούπερ μάρκετ, μόλις βγήκε το γερμανικό σπαράγγι, πετάξαν αμέσως εμάς από τα ράφια τους και προώθησαν τα δικά τους.  Εδώ απασχολούμε, στη φουλ σεζόν, γύρω στα 50 άτομα. Εάν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες αυτά τα άτομα εργάζονται για δύο μήνες, εξασφαλίζοντας έτσι και την ασφάλειά τους στα ασφαλιστικά ταμεία.  Τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει καμία βοήθεια από κανέναν. Βαδίζουμε μόνοι μας στο άγνωστο. Η πολιτεία μας έχει ξεχάσει τελείως. Ήδη περιμένουμε κάποιες αποζημιώσεις από το 2009, που φέτος πιστοποιηθήκαν από το ΕΛΓΑ, πληρώσαμε δηλαδή τη συμμετοχή μας, αλλά ακόμη τίποτα.

Πόσοι παραγωγοί καλλιεργούν σπαράγγια στην περιοχή μας;
  Γύρω στους 30 παραγωγούς, οι οποίοι βέβαια έχουν και άλλους περιφερειακά εργαζόμενους γύρω-γύρω για να τους βοηθάνε. Εγώ για παράδειγμα έχω 120 στρέμματα και απασχολώ στα χωράφια μου αυτή τη στιγμή γύρω στα 25 άτομα σε καθημερινή βάση. Συνολικά καλλιεργούνται 800 στρέμματα σπαραγγιών, υπολογίστε πόσοι εργάζονται στο σύνολο για την παραγωγή του σπαραγγιού στον συνεταιρισμό μας.

Και όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι είναι στο έλεος του θεού και του καιρού της Γερμανίας;
  Ναι αυτό είναι αλήθεια. Και δεν είναι μονό αυτοί υπάρχει ένας μεγάλος μηχανισμός γύρω από το σπαράγγι, καθώς χρησιμοποιούμε κουτιά, τσέρκια, ταινίες, φορτηγά και διάφορα άλλα αναλώσιμα. 

Μήπως θα έπρεπε από τη μεριά της πολιτείας να υπάρξει ένας ιδιαίτερος προγραμματισμός δηλ. να προσπαθήσει μέσα από τους μηχανισμούς που έχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή το παλιό υπουργείο Εμπορίου και νυν υπουργείο Ανάπτυξης, όπως κάνουν οι Γερμανοί, που συνεχώς ψάχνουν νέες αγορές και βοηθάνε την παραγωγή και τις εξαγωγές τις δικές τους, είτε είναι στην αγροτική μεταποίηση είτε στον πρωτογενή τομέα, να σας βοηθήσουν για να μην χάσου παραγωγοί και εργαζόμενοι τις δουλειές τους και  όλες αυτές τις  εγκαταστάσεις που έχετε φτιάξει εδώ;
  Είχαν ξεκινήσει κάποιες προσπάθειες αλλά δεν καρποφόρησαν. Μια διαεπαγγελματική συνεργασία θα μας βοηθούσε γιατί θα εμπλέκονταν όλοι οι φορείς μέσα. Και τα συσκευαστήρια και τα σούπερ μάρκετ, που θα μπορούσαν να αγοράσουν και το δικό μας το προϊόν και να το προωθήσουν. Χαρακτηριστικά μπορώ να σας πως αν  πάτε σε κάποια καλά ελληνικά σούπερ μάρκετ το μόνο που θα δείτε μέσα θα είναι σπαράγγια από το Περού.

Γιατί είναι πιο φτηνά ή πιο καλά σε ποιότητα;
  Πολύ πιο ακριβά και υποδεέστερα, συνήθως, σε ποιότητα.

Και γιατί από το Περού και όχι από την Ξάνθη;
  Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω.  Και αυτό που διαπίστωσα με μεγάλη μου λύπη είναι ότι σε κάποιο φρουτάδικο της Ξάνθης είδα σπαράγγια από την Καβάλα. Ούτε καν τα δικά μας παίρνουν.

Μήπως οι τιμές δεν είναι καλές ή η ποιότητα δεν είναι καλή;
  Εμείς επειδή θέλουμε να προωθηθεί το σπαράγγι μας, όποιος επαγγελματίας έρθει εδώ στο δικό μας συσκευαστήριο, δεν του παίρνουμε λεφτά, αλλά αντίθετα τους δίνουμε τα σπαράγγια δωρεάν για να τα γνωρίσει ο κόσμος. Όσο για την ποιότητά μας πρώτα δοκιμάστε και μετά συγκρίνετε να δούμε ποιος αντέχει στην σύγκριση.
Αν δεν υπάρξει κάποια βοήθεια από την πολιτεία δεν θα μπορέσουν οι παραγωγοί να κρατήσουν και να καλλιεργήσουν τις φυτείες τους. Γιατί οι καλλιέργειες το καλοκαίρι χρειάζονται αρκετά λεφτά. Και συν της άλλης ένα καινούργιο “φρούτο” που μας έβαλε του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του ΕΛΓΑ, είναι το ότι μας υποχρέωσε τώρα να πηγαίνουμε να ασφαλίζουμε τα σπαράγγια μας κατά 44 ευρώ το στρέμμα είτε έχουμε παραγωγή είτε δεν έχουμε, χωρίς να μας αποζημιώνει σε περίπτωση ζημιάς. Αυτό εγώ δεν μπόρεσα να το καταλάβω. Ενώ παλιά ήταν με το τιμολόγιο και πληρώναμε το 3%. Τώρα εγώ είτε βγάλω 1.000 ευρώ το στρέμμα είτε μπω 1.000 ευρώ μέσα, όπως συμβαίνει φέτος, θα πρέπει να πάω να καταβάλω και στο ΕΛΓΑ 44 ευρώ το στρέμμα, δηλαδή εγώ φέτος που δεν μπορώ να καλύψω τους εργάτες θα πρέπει να πάω να καταβάλω στον ΕΛΓΑ 4.500 χιλιάρικα. Αν είναι δυνατόν, και φυσικά έχουμε λαμβάνειν από το … 2009. Περιμένουμε ακόμη τις αποζημιώσεις του 2009 και έχουμε 2011 και είναι σε εξέλιξη η παραγωγή μας.


Ο μηχανολογικός εξοπλισμός και όλο αυτό το στήσιμο του συσκευαστηρίου αξίζει τον κόπο τελικά;
  Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα δεν αξίζει τίποτα, ούτε να καλλιεργούμε σπαράγγια, ούτε τίποτα. Υπάρχουν φοβερά κολλήματα από την πολιτεία. Ούτε επιστροφές φόρων, ούτε το ένα ούτε το άλλο. Και ειδικά για εμάς τους Ξανθιώτες υπάρχει άλλο καθεστώς στην Ξάνθη, άλλο στην Καβάλα άλλο στον Έβρο. Δηλαδή εμείς δεν δικαιούμαστε απαλλαγή ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα ενώ στους όμορους νομούς δικαιούνται τα πάντα. Αυτό δεν μπόρεσε να μου το εξηγήσει κανένας.

Πως γίνεται αυτό;
  Αυτό πρέπει να το ρωτήσετε στους ειδικούς, δηλαδή στα Υπουργεία και στους εδώ εκπροσώπους τους.  



Δεν υπάρχουν σχόλια