GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η βουβή οργή των αγροτών

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου Η σχετική νηνεμία, που επικρατεί φέτος στον αγροτικό κόσμο δημιουργεί την ψευδαίσθηση στο κυβερνητικό επιτελείο, ό...

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Η σχετική νηνεμία, που επικρατεί φέτος στον αγροτικό κόσμο δημιουργεί την ψευδαίσθηση στο κυβερνητικό επιτελείο, ότι τουλάχιστον εκεί η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Η πραγματικότητα είναι, όμως, εντελώς διαφορετική. Η βουβή οργή των αγροτών από τη συσσώρευση των προβλημάτων τους διογκώνεται σταθερά.

Το ΠΑΣΟΚ και απέναντι στους αγρότες πολιτεύτηκε με έλλειψη κάθε αξιοπιστίας. Υποσχέθηκε τα πάντα, έπραξε τα αντίθετα. Εξελέγη διαβεβαιώνοντας τους αγρότες ότι θα μείωνε το κόστος παραγωγής. Επί των ημερών του, όμως εκτινάχθηκε! Αυξήθηκαν: το αγροτικό ρεύμα, ο ΦΠΑ για τα αγροτικά προϊόντα, αλλά και οι εισφορές στον ΕΛΓΑ. Στα καύσιμα από ουραγοί στην ΕΕ στεφθήκαμε θλιβεροί «πρωταθλητές».

Η ανακολουθία της κυβέρνησης αποκαλύπτεται περίτρανα στην συμπεριφορά της προς τους νέους αγρότες. Σε εποχή που η ανεργία εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη, περιέκοψε το πρόγραμμα νέων αγροτών που είχε εκπονήσει η ΝΔ.

Ακόμη, όμως, και στο πεδίο της πράσινης ανάπτυξης, για την οποία το ΠΑΣΟΚ μας κανοναρχεί μήνες τώρα ως το προτεινόμενο νέο μοντέλο της ελληνικής Εδέμ, τι έγινε; Ψαλίδισαν όλα τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα, τη μείωση της νιτρορύπανσης, τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, έτσι που είναι πια ασύμφορη η καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων.

Όσο για τα φωτοβολταϊκά, αφού η κυβέρνηση παρέσυρε πάνω από 6 χιλιάδες αγρότες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, πληρώνοντας έκαστος 3 έως 4 χιλιάδες ευρώ για μελέτες και 630 ευρώ για παράβολο, τώρα τους πληροφορούν ότι τουλάχιστον σε 16 νομούς το δίκτυο της ΔΕΗ είναι κορεσμένο…

«Παχιά» αποδείχθηκαν και τα λόγια για τα μεγάλα έργα. Ο Αχελώος καρκινοβατεί και οι σήραγγες κινδυνεύουν με κατάρρευση. Αντί για τα υπεσχημένα εγγειοβελτιωτικά έργα, η κυβέρνηση το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να περικόψει το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», απεντάσσοντας μια σειρά από φράγματα και ταμιευτήρες στην περιφέρεια.

Στα «τιμημένα γηρατειά» ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε σύνταξη 550 ευρώ στον αγρότη και 950 ευρώ στο ζευγάρι και μάλιστα στο 60ο έτος! Σήμερα οι συντάξεις έχουν παγώσει, ενώ οι συζητήσεις για το όριο ηλικίας είναι για αύξηση στο 67ο.

Όσο για τις αποζημιώσεις, με το νόμο που το ΠΑΣΟΚ ψήφισε, αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ ενώ μειώνονται τα ζημιογόνα αίτια και τελικά οι αποζημιώσεις που δίνονται στους αγρότες. Τέλος, οι κτηνοτρόφοι έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού.

Καλό θα είναι λοιπόν, η κυβέρνηση αντί να διολισθαίνει σε αυταρχικές πρακτικές, όπως αυτές των Σερρών και να επιχαίρει για την υποτονικότητα των αντιδράσεων να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα των αγροτών. Διότι, αν καθυστερήσει, η αφύπνιση που θα προκληθεί από τα αισθήματα των αγροτών μπορεί να είναι πολύ οδυνηρή για όλους.

*Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια