GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Διαφορετικές οι εκτιμήσεις για το forum επιχειρηματικότητας

Ως φαρσοκωμωδία χαρακτήρισε το 2ο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή στις 14 και 15 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του Συνδέσ...

Ως φαρσοκωμωδία χαρακτήρισε το 2ο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή στις 14 και 15 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνών Ροδόπης, κ. Γιώργος Νικολαΐδης, μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή «Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα».

«Πρόκειται για μια φαρσοκωμωδία με όλη τη σημασία της λέξεως» ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, προσθέτοντας πως «οι άνθρωποι που ήρθαν στο φόρουμ, ήρθαν ή για τουρισμό ή επειδή έχουν ήδη κάποια ανεπτυγμένη εμπορική συνεργασία στην χώρα μας και ήρθαν απλά να κάνουν τις επαφές τους στην Κομοτηνή».

Χαρακτηριστικά ο κ. Νικολαΐδης τόνισε πως δεν υπήρξαν επαφές και συζητήσεις με τους τούρκους εμπόρους,  δηλώνοντας πως «εγώ προσωπικά είχα τρία ραντεβού από τα οποία δεν εμφανίστηκε κανένα». Παράλληλα ο κ. Νικολαΐδης επισήμανε πως οι όποιες συζητήσεις έγιναν με καθαρά πολιτικά κριτήρια και όχι με οικονομικά-εμπορικά.

Υπενθυμίζουμε πως το 1ο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ πραγματοποιήθηκε στην Αδριανούπολη και όπως επισημαίνει ο κ. Νικολαΐδης, παρουσίαζε πολλά κενά στην οργάνωσή του. «Είχα πάει και στην Αδριανούπολη, όπου μας δώσανε 5 λεπτά για συζήτηση. Εδώ είχαμε κάτι ανάλογο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολαΐδης, προσθέτοντας πως «σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να υπάρχει οργάνωση. Η Θράκη υστερεί ακόμη όσον αναφορά τις συνεργασίες της. Εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε τη συνεργασία με του Τούρκους επιχειρηματίες».

Θέση για την επιτυχία ή μη του Φόρουμ πήρε και ο  κ. Νίκος Αγγελίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, μιλώντας στην συνέχεια στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα».  «Κάναμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Βάλαμε πρώτα τη συνάντηση στα τραπέζια και μετά τις ομιλίες, πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει. Αν αυτό δεν είναι επιτυχία, ας μας πούνε αυτοί που το λένε, τι θεωρούν αυτοί επιτυχία» δήλωσε ο κ. Αγγελίδης, υπογραμμίζοντας πως το Φόρουμ πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς σε αυτό συμμετείχαν πάνω από 500 επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε μια σειρά από επαφές και συζητήσεις μεταξύ των φορέων, κάποιες από τις οποίες καρποφόρησαν. 

«Τα 76 τραπέζια τα οποία ήταν προγραμματισμένα από πριν και στα οποία συναντήθηκαν και συζήτησαν οι έμποροι είναι η απάντηση σε όλους αυτούς που κάνουν λόγο για αποτυχία του Φόρουμ» τόνισε ο κ. Αγγελίδης, υπογραμμίζοντας πως τόσο το θεωρητικό όσο και το πρακτικό σκέλος του Φόρουμ εκπλήρωσαν τους σκοπούς τους.

«Στο θεωρητικό κομμάτι και οι δύο πλευρές έθεσαν θέματα, όπως η βίζα, η μετακίνηση και  ο προστατευτισμός των δασμών. Παράλληλα στο κομμάτι των επαφών οι επιχειρηματίες έμειναν ευχαριστημένοι, αλλά για συγκεκριμένα αποτελέσματα θα πρέπει να περάσουν μήνες και να μιλήσουμε με τζίρους και όχι θεωρητικά» επισήμανε ο κ. Αγγελίδης, συμπληρώνοντας πως «με μια πρώτη εικόνα βλέπουμε πως θα μπορέσουν να υπάρξουν συνεργασίες». 

Επιπροσθέτως το ΕΒΕ Ροδόπης πρότεινε τη δημιουργία μιας μόνιμης γραμματείας η όποια θα παρακολουθεί τις εξελίξεις σε θέματα συνεργασίας των δύο χωρών, θα καθοδηγεί και θα επιτηρεί τις συνεργασίες των εμπόρων.

Συγκριτικά με το πρώτο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Αδριανούπολη ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως μπορεί εκεί να παρουσιάστηκαν όντως οργανωτικά προβλήματα, τα οποία βέβαια δεν παρουσιάστηκαν στην Κομοτηνή, καθώς υπήρξε η ανάλογη μέριμνα. «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη μεγάλη αγορά της Τουρκίας προς όφελός μας. 

Να συνεργαστούμε και αυτό είναι διπλό καλό για την χώρα μας, γιατί μέσα από αυτή η Ελλάδα θα σωθεί. Δεν μπορούμε να υψώσουμε τείχη γύρω από τη Θράκη επειδή κάποιοι κινδυνολογούν» ανέφερε ο κ. Αγγελίδης, τονίζοντας πως είναι αναγκαία η ενεργητικότερη παρέμβαση της Ελληνικής Πολιτείας προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια