GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Στο πλαίσιο της δίωρης στάσης εργασίας που είχε εξαγγείλει η ΔΟΕ και στην οποία συμμετείχε και ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης, πραγματοποιήθ...

Στο πλαίσιο της δίωρης στάσης εργασίας που είχε εξαγγείλει η ΔΟΕ και στην οποία συμμετείχε και ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης.

Οι λόγοι και τα αιτήματα που οδήγησαν τον Σύλλογο σε αυτή τη συμβολική κίνηση, σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Σύλλογο, σχετίζονται με την έντονη αντίθεση του συλλόγου στο σχέδιο εκτεταμένων καταργήσεων και συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων, τη μεγάλη καθυστέρηση για την προκήρυξη των εξετάσεων για φοίτηση στα Διδασκαλεία, τα εκατοντάδες κενά στις σχολικές μονάδες, την  ανάθεση ωρών διδασκαλίας σε εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων καθώς και τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. 

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στα χέρια μας κάποια εγκύκλιο που να προσδιορίζει τη διαδικασία με την οποία θα γίνει αυτή η συγχώνευση. Αυτό που εγώ μπορώ να πω είναι πως η διαδικασία αυτή της συγχώνευσης όταν θα γίνει, θα γίνει με έναν τρόπο σωστό σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς παράγοντες ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, ούτε φυσικά στο κοινωνικό σύνολο» ανέφερε ο κ. Σάββας Μελισσόπουλος, Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης, μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή «Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα». 

Παράλληλα ο κ. Μελισσόπουλος επισήμανε την ανάγκη εξορθολογισμού των δαπανών των σχολικών μονάδων, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από τις συγχωνεύσεις τμημάτων, ειδικά σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται ελάχιστος αριθμός μαθητών ανά σχολική μονάδα (3-4 παιδία/σχολική μονάδα), καθώς «μέσα από αυτή την αναδιάρθρωση θα εξοικονομηθούν πόροι για την ενίσχυση της λειτουργίας των σχολείων».

Το τελευταίο χρόνο οι πόροι των σχολικών μονάδων έχουν μειωθεί σημαντικά, δημιουργώντας σε αρκετές μονάδες πολλά και σημαντικά προβλήματα, που σχετίζονται κυρίως με τη λειτουργία των μονάδων. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Μελισσόπουλος δεν υπάρχουν κενά στις σχολικές μονάδες και τα όποια προβλήματα ανακύπτουν αντιμετωπίζονται χωρίς να δημιουργείται ζήτημα.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο υποβολής των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη διαδικασία της αξιολόγησης ο κ. Μελισσόπουλος υπογράμμισε πως «Ο καθένας από εμάς έχει μια πορεία. Πιστεύω, ότι κάθε εκπαιδευτικός θέλει ένα ουσιαστικό και τίμιο σύστημα αξιολόγησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας  και η πολιτεία πρέπει να μπει στη διαδικασία να δημιουργήσει ένα τέτοιο σύστημα και αυτό θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να υπάρξει ανατροφοδότηση και ο καθένας από εμάς να βλέπει τα λάθη του και να τα διορθώνει».

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Δημήτρης Ντούμος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως «υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από το Υπουργείο Παιδείας για τη συγχώνευση και κατάργηση σχολικών μονάδων, το οποίο δεν βασίζεται σε καθαρά και μόνο εκπαιδευτικά κριτήρια, όπως θα έπρεπε άλλωστε, αλλά εντάσσεται γενικότερα στις επιταγές του μνημονίου και της Τρόικας». 

Η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα σε συνδυασμό με τη μείωση της χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων είναι τα βασικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το σχολείο του Καλλικράτη, σύμφωνα με τον κ. Ντούμο, καθώς «προωθείται ένα σχολείο της αγοράς και της επιχειρηματικότητας και όπου η αναζήτηση των πόρων θα γίνεται από το ίδιο το σχολείο».  Τα χρόνια και συσσωρεμένα προβλήματα των σχολείων είναι αυτά που πρέπει να λύσει η πολιτεία και όχι να προσθέτει και άλλα προβλήματα, τονίζει ο κ. Ντούμος, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις  που προβλέπονται από τον Καλλικράτη για τα σχολεία.  


Δεν υπάρχουν σχόλια