GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αποχή διαρκείας κήρυξαν οι δικηγορικοί σύλλογοι

Η Γενική Συνέλευση των μελών  του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, που πραγματοποιήθηκε στις 24-1-2011, αποφάσισε  αποχή διαρκείας  των δικηγόρω...

Η Γενική Συνέλευση των μελών  του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, που πραγματοποιήθηκε στις 24-1-2011, αποφάσισε  αποχή διαρκείας  των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους  εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της   για τις ρυθμίσεις που προωθούνται από την Κυβέρνηση σχετικά με τον δικηγορικό κλάδο.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή «Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα» αναφέρθηκε σε αυτή την απόφαση του συλλόγου, καθώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του. «Εμείς λέμε ναι στον ελεύθερο ανταγωνισμό, αλλά με αυτό το νομοσχέδιο τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία θα καθορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού» ανέφερε ο κ. Γούναρης, σχολιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε ο κ. Γούναρης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των δικηγόρων είναι γνωστά, καθώς «από πέρσι τον  Απρίλιο έχει δρομολογηθεί μια σειρά από μεταρρυθμιστικές αλλαγές στον κλάδο μας, τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε». Παράλληλα, επισήμανε πως το επάγγελμα του δικηγόρου δεν μπορεί να θεωρηθεί κλειστό, καθώς ο καθένας μπορεί να επιλέξει να εκπαιδευτεί σε αυτό και να το ασκήσει, προσθέτοντάς πως «με αυτό το νομοσχέδιο το μόνο που επιχειρείται είναι να τοποθετηθούν σε θέση ισχύος τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία. Η «Χ» μεγάλη εταιρία θα έχει μια έδρα, παραδείγματος χάρη στην Αθήνα, αλλά θα μπορούν να μετέχουν σε αυτή και οι δικηγόροι από άλλα πρωτοδικεία, όποτε καταργείται άτυπα ο νόμος περί μιας έδρας. Υπάρχει ο κίνδυνος μια εταιρία με 63 δικηγόρους να έχει 63 έδρες».

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κ. Γούναρης, το πρόβλημα που ανακύπτει με την εφαρμογή των νέων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων σχετίζεται με το ότι «θα μεταβούμε στην εποχή όπου 10-20 μεγάλα γραφεία θα καθορίζουν και τις ελάχιστες αμοιβές των δικηγόρων και δεδομένου ότι υπάρχει φοροδιαφυγή στον κλάδο μας, αυτό θα προκαλέσει προβλήματα τόσο σε εμάς όσο και στην κοινωνία». Αντιπροτείνοντας στο νομοσχέδιο οι δικηγορικοί σύλλογοι, όπως ανέφερε ο κ. Γούναρης, καταθέτουν την άποψη πως «οι ελάχιστες αμοιβές των δικηγόρων πρέπει να εξισωθούν με τις πραγματικές».

Το ζήτημα της ελάχιστης αμοιβής των δικηγόρων φαίνεται πως αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες της φοροδιαφυγής των δικηγόρων, καθώς όπως επισημαίνει ο κ. Γούναρης «η πολιτεία πρέπει να επιλέξει σε ποιο επίπεδο θα κινηθούν οι δικηγορικές αμοιβές, αυτή είναι άλλωστε και η πάγια θέση μας, οι ελάχιστες αμοιβές δηλαδή να εξισωθούν με τις πραγματικές». Η εξίσωση της ελάχιστης και της πραγματικής αμοιβής των δικηγόρων σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών μπορούν να συμβάλλουν στην ουσιαστική μείωση της φοροδιαφυγής, όπως υπογραμμίζει ο κ. Γούναρης, παραδεχόμενος ταυτόχρονα την σχετικά μεγάλη φοροδιαφυγή που υπάρχει στον κλάδο.   
  

Δεν υπάρχουν σχόλια