GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



«ΤΟΠΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής  Μακεδονίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκ...

Το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής  Μακεδονίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας και το Επιμελητήριο Δράμας  διοργανώνουν Συνέδριο με θέμα: «Τοπική κληρονομιά και ανάπτυξη».


Το Συνέδριο θα διαρκέσει από 10 έως 12 Δεκεμβρίου 2010 και θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.


Το γενικό πλαίσιο της συλλογιστικής του, λόγω της πολυπλοκότητας και της πολυεπίπεδης προσέγγισης του αντικειμένου, οριοθετείται και καθορίζεται από το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής  Μακεδονίας ως εξής:


Η κληρονομιά ως έννοια, η οποία περικλείει το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον.
Εμπεριέχονται: τοπία, ιστορικοί τόποι, τοποθεσίες και δομημένο περιβάλλον, βιοποικιλία, συλλογές, συνεχιζόμενες πολιτιστικές βιωματικές πρακτικές.

Η κληρονομιά, ως παράγοντας διαμόρφωσης της ταυτότητας κάθε συλλογικότητας και τόπου, ως προϊόν καταγραφής της ιστορικής εξέλιξης και συλλογικής μνήμης, καθώς και ως διαμορφωτικός παράγοντας της σύγχρονης και μελλοντικής ζωής της κοινότητας.

Στην εποχή της επικράτησης ενός παγκόσμιου πολιτιστικού προτύπου, όπου η διάχυση επαναπροσδιορισμών μοντέλων ζωής και συμπεριφοράς προβάλλεται  με τη μορφή της νέας πραγματικότητας, ως ασφαλιστική δικλείδα αναδεικνύεται η ανάδειξη και η ερμηνεία της τοπικής πολιτιστικής ιδιαιτερότητας, προβεβλημένη όμως μέσα από μια νέα ανάγνωση.

Προκύπτουν ερωτήματα στα οποία καλούμαστε να απαντήσουμε, σχετικά με τη διαχείριση, το δικαίωμα της πρόσβασης στην κληρονομιά και την πολιτιστική εξέλιξη, τη διασφάλιση του σεβασμού των πολιτιστικών αξιών, τη λειτουργική ενσωμάτωση αυτών σε οικονομικές και κοινωνικές δομές, τη μετατροπή τους σε αναπτυξιακό εργαλείο, την εξασφάλιση της αλώβητης ύπαρξης και αξίας τους.

Κύριος άξονας της συλλογιστικής του Κέντρου είναι από τη μια μεριά η αναγκαιότητα της διατήρησης της ιδιαίτερης ταυτότητας του τόπου και από την άλλη, μια λειτουργική συνδεσιμότητα του τοπικού πολιτισμού με νέα κοινωνικά και αναπτυξιακά πρότυπα.

Μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο, ευελπιστούμε το Συνέδριο να αποτελέσει μια δημιουργική πρωτοβουλία, η οποία θα συνεισφέρει στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση καινοτόμων στρατηγικών και οραμάτων.

Ως εκ τούτου, οριοθετείται το θεματικό κέντρο και οι εξής θεματικές ενότητες:

Πρώτη ενότητα
«H τοπική κληρονομιά και η κοινωνική και αναπτυξιακή της διάσταση»
 1)Η ορθή διαχείριση ως παράγοντας διατήρησης της ιστορικής μνήμης και διαχρονικής αναπαραγωγής της συλλογικής κοινωνικής ταυτότητας.
2)Όροι – προϋποθέσεις – στρατηγική – σχεδιασμός για τη δυναμική αλληλεπίδραση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της περιφερειακής ανάπτυξης.
3)Τρόποι προσβασιμότητας στην αξιακή αντίληψη της τοπικής κληρονομιάς για τα μέλη της κοινότητας και τους επισκέπτες.
4)Τρόποι διευκόλυνσης και ενθάρρυνσης, προβολής και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς ως αγαθά και ως προϊόντα.

Δεύτερη Ενότητα
«Για μια λειτουργική διασύνδεση πολιτιστικής κληρονομιάς και βιώσιμης ανάπτυξης»
1)Παράδειγμα επιτυχούς διαχείρισης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
2)Ζητήματα δικτύωσης.
3)Δυνατότητες χρηματοδότησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια