GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Επίσημη “πρώτη” των Θρακιώτικων Ανέκδοτων Παραδοσιακών Τραγουδιών

Το απόγευμα της Τετάρτης, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Καπναποθήκη Π), πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση του έργ...

Το απόγευμα της Τετάρτης, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Καπναποθήκη Π), πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση του έργου καταγραφής των Θρακιώτικων Ανέκδοτων Παραδοσιακών Τραγουδιών από τα Θρακιωτοχώρια του Ν. Ξάνθης, με τίτλο «Φύσηξε βοριάς και αέρας».

Στην εκδήλωση, που συνδιοργάνωσε η Νομαρχία Ξάνθης και το Λύκειο Ελληνίδων, έδωσαν το παρόν πλήθος κόσμου, καθώς και πολιτικοί εκπρόσωποι. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η μουσική σύνθεση «Μελοποίηση του ποιήματος Ξάνθη Κυρά και Αρχόντισσα» σε χορωδιακή μορφή (από τη χορωδία του μαέστρου κ. Θεόδωρου Μανώλη), σε μορφή εμβατηρίου (από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ξάνθης) καθώς και σε μορφή σύγχρονου τραγουδιού (από την Acoustic Band, με ερμηνεία από τον Αντώνη Μουσαδές). Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου καταγραφής των Θρακιώτικων Τραγουδιών από τα Θρακιώτικα χωριά του Ν. Ξάνθης, «Φύσηξε Βοριάς και αέρας», από τους καταγραφείς κ.κ. Ευάγγελο Δωρόπουλο και Ιωάννη Καναριέλη.

       «Όλη η παράδοση και η ιστορία του τόπου μας, παραμένει στις μνήμες λίγων κατοίκων» δήλωσε ο κ. Δωρόπουλος ενώ ανέφερε παράλληλα πως «τα παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας είναι πολυθεματικά, με χαρακτηριστικό το γεγονός πως κάθε χωρίο είχε τα δικά του καλάντα». Μετά τη λήξη της εκδήλωσης μοιράστηκε στους παρευρισκομένους μια μουσική κασετίνα με όλα τα παραδοσιακά τραγούδια των χωριών της πόλης μας, καθώς και ένα dvd με όλες τις στιγμές και τις μαρτυρίες των κατοίκων κατά τη διάρκεια της καταγραφής. 

«Λαός που δεν τηρεί την παράδοσή του δεν έχει μέλλον. Τέτοιες ενέργειες πρέπει να αποτελέσουν φάρο για τη ζωή όλων μας» δήλωσε ο κ. Νίκος Ζλάτκος, Δήμαρχος του Δήμου Βιστωνίδας, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση. «Είναι πολύ σημαντική αυτή η προσπάθεια καταγραφής, που σώζει αναδεικνύει και προβάλει τον πολιτισμό και την παράδοση της περιοχής μας. Εάν δεν διασώσουμε την παράδοσή μας, τότε πως θα τη μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές;» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα. Πέπη Στάντσιου, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων. Ενώ τέλος ο κ. Γιώργος Παυλίδης, νομάρχης Ξάνθης, ανέφερε πως «Είναι μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη που αφήνεται στις επόμενες γενιές και που διασώζει κομμάτια από την καθημερινότητα της παράδοσής μας, που θα χανόταν ή θα έμενε στο συρτάρι». 

Δεν υπάρχουν σχόλια