GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Καθυστερημένοι και στο “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ”

    Με δέκα ερωτήσεις που “καίνε” την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επανέρχεται ο βουλευτής Ξάνθης και πρ...

    Με δέκα ερωτήσεις που “καίνε” την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επανέρχεται ο βουλευτής Ξάνθης και πρώην υπουργός επί των γεωργικών θεμάτων στις κυβερνήσεις της Ν.Δ. κος Αλέξανδρος Κοντός, αφήνοντας, με το κείμενο που κατέθεσε στην Βουλή, την πικρή επίγευση, στον γεωργικό και όχι μόνο κόσμο, απουσίας οργανωμένης πολιτικής διαχείρισης, έστω, αυτών που παρέλαβαν τα σχέδια ανάπτυξης στην γεωργία της χώρας να μην μπορούν να τα υλοποιήσουν, πόσο να δημιουργήσουν ή να συνεχίσουν νεότερα. 


Μεγάλη η πολιτική ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας υπό τον κο Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος εκλέγεται στα Δωδεκάνησα, να κατανοήσουν, εάν υπάρχει ο χρόνος, το πώς βιώνει την καθημερινότητά του ο Έλληνας γεωργός, τον χρόνο και τον τρόπο που πρέπει να καλύψει ο κος υπουργός για να μπορέσει να γίνει πραγματικά χρήσιμος στους αγρότες της Πατρίδας μας.

Οι απαντήσεις στα δέκα ερωτήματα πρέπει να δοθούν άμεσα.

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη
ΘΕΜΑ: Προβλήματα και παραλείψεις στην υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007- 2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ»

Στις 28-9-2010 κατέθεσα την Α.Π. 3744 Ερώτηση σχετικά με την Υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007- 2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» και την εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη στο Νομό Ξάνθης.

Στην καθυστερημένη και σε πολλά σημεία αλαζονική απάντησή σας στις 22-11-2010 περιλαμβάνονται μια σειρά από ανακρίβειες που δείχνουν ότι αγνοείτε την σημασία της αγροτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα και ιδιαίτερα του χρηματοδοτικού εργαλείου που λέγεται Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007- 2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ»

Επικαλείσθε χαρακτηριστικά για την καθυστέρηση εφαρμογής του Προγράμματος τον «…ιδιαίτερα υψηλό αριθμό ανειλημμένων υποχρεώσεων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου που περιόριζαν σημαντικά τους διαθέσιμους προς δέσμευση πόρους, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητες εφαρμογής νέων δράσεων».

Ουσιαστικά, αποδίδετε  στα ανωτέρω - και όχι στην ανεπάρκεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - όλα τα δεινά της υλοποίησης του Προγράμματος.
Προφανώς, δε βρέθηκε κανείς να σας πληροφορήσει ότι τα Προγράμματα στην γεωργία και τη κτηνοτροφία είναι πολυετή και συνεχιζόμενα. Είναι κατά συνέπεια εύλογο να υπάρχουν έργα και προγράμματα «γέφυρες» μεταξύ των δύο Προγραμμάτων, όπως και να μεταφέρονται πληρωμές στο επόμενο Πρόγραμμα.

Να θυμίσω δε ότι μόνο για το αντιαναπτυξιακό μέτρο της Πρόωρης Συνταξιοδότησης του Β’ ΚΠΣ μεταφέρθηκαν το 2004 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ 800 εκατ. ευρώ ανειλημμένες υποχρεώσεις και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τα Σχέδια Βελτίωσης, τους Νέους Γεωργούς και υπόλοιπα μέτρα.

Το δε ύψος των δημοπρατημένων έργων από το Γ’ ΚΠΣ που μετέφερε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και περιλαμβάνει Φράγματα, Αρδευτικά Δίκτυα, Αντλιοστάσια, Λιμνοδεξαμενές, δεξαμενές, Έργα εμπλουτισμού υπόγειων υδροφορέων δεν ξεπερνά τα 150 εκ ευρώ.
Ουδέν ψευδέστερον λοιπόν ότι οι ανειλημμένες υποχρεώσεις αποτελούν πρωτοφανές γεγονός και δεν επιτρέπουν νέες προκηρύξεις.

Απεναντίας, η ανεπάρκεια διαχείρισης του σημαντικού αυτού Προγράμματος και η ανυπαρξία νέων προκηρύξεων που επιδεικνύεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημιουργούν τον κίνδυνο η χώρα να απολέσει πόρους που είναι ζωτικής σημασίας για την αγροτική ανάπτυξη.

 Έπειτα από τα ανωτέρω ζητάμε να απαντηθούν τα παρακάτω δέκα (10) ερωτήματα και να κατατεθούν όλα τα σχετικά στοιχεία:

1.Πόσες είναι οι συνολικές απορροφήσεις από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», ύψους 5,5 δις. ευρώ, σε ποιες δράσεις έχουν διατεθεί και σε ποια έτη αυτές υλοποιήθηκαν;

2.Τι εννοείτε απαντώντας ότι παραλάβατε το Πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» «με σημαντικά διαχειριστικά προβλήματα» την στιγμή που είναι το μοναδικό Πρόγραμμα της Ελλάδος που έχει εκπληρώσει χάριν στης ενέργειες της κυβέρνησης της ΝΔ, ήδη από το 2008 τον κανόνα της αποδέσμευσης των Κοινοτικών πόρων ν+2;

3.Επαναλαμβάνω αυτολεξεί το ίδιο ερώτημα και ελπίζω να λάβω μια απάντηση που να περιλαμβάνει σαφές χρονοδιάγραμμα. Γιατί ενώ είχαν γίνει από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές εργασίες και εγκρίσεις της Ε.Ε. μέχρι σήμερα δεν έχουν προκηρυχθεί δράσεις του Άξονα 2 στην κατεύθυνση Βελτίωσης του περιβάλλοντος και της υπαίθρου όπως Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία, απονιτροποίηση, ενίσχυση της ολοκληρωμένης διαχείρισης;

4.Να καταθέσετε το υπό αναθεώρηση Πρόγραμμα για το οποίο ακούγαμε συνεχώς από την προηγούμενη Υπουργό, αλλά ποτέ –αν και της ζητήθηκε – δεν το κατέθεσε.
5.Για ποιο λόγο δεν έχει εγκριθεί η Αναθεώρηση μέχρι σήμερα; Να κατατεθεί και η σχετική με την έγκριση της Αναθεώρησης του Προγράμματος μέχρι σήμερα αλληλογραφία σας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ιδιαίτερα οι παρατηρήσεις της.

6.Επειδή προϋπόθεση για την αγροτική ανάπτυξη είναι η εξασφάλιση των υδάτινων πόρων και η αειφορική χρήση τους να μας καταθέσετε την πρόοδο, τα προβλήματα και τις δαπάνες για κάθε ένα από τα ενταγμένα έργα του Μέτρου 125, ήτοι Φράγματα, Αρδευτικά Δίκτυα, Αντλιοστάσια, Λιμνοδεξαμενές, δεξαμενές, Έργα εμπλουτισμού υπόγειων υδροφορέων Έργα αναδασμών, Αγροτικός εξηλεκτρισμός, Βελτίωση βοσκοτόπων και Βελτίωση της προσπελασιμότητας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις (Αγροτική οδοποιία);

7.Ποια είναι η τύχη του σημαντικού Προγράμματος για την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας «Μικρά Σχέδια Βελτίωσης των Κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων μέχρι 50.000 ευρώ» και αντίστοιχα ποια η τύχη των Σχεδίων Βελτίωσης Φυτικής και Ζωϊκής παραγωγής;

8.Είναι θετικό ότι έστω και με καθυστέρηση διετίας ξεκίνησε στις 6-9-2010 η υποβολή αιτήσεων πληρωμής για την υλοποίηση του Μέτρου 114 «Χρήση Υπηρεσιών παροχής Γεωργικών Συμβουλών στην Εκμετάλλευση και παροχή δασοκομικών συμβουλών» που περίμεναν όλοι οι επιστήμονες γεωτεχνικοί και οι αγρότες και είχε προκηρύξει κατά προτεραιότητα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις από τις 25.10.2008 έως 31.12.2008. Να μας αναφέρετε την πορεία των αιτήσεων και των αντίστοιχων πληρωμών

9.Είναι έτοιμο το Υπουργείο για την διάθεση στους καπνοπαραγωγούς του συνόλου των ενισχύσεων του καπνού που μεταφέρονται από το 2011 στο Β΄ Πυλώνα, όπως ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2010 από την προηγούμενη Υπουργό και αναφέρθηκε εκ νέου στις 26-10-2010, στην Αλεξανδρούπολη, από τον σημερινό Υπουργό; Πότε προτίθεστε να προκηρύξατε τις σχετικές δράσεις του Προγράμματος και ιδιαίτερα εκείνης που αναφέρεται στην Απόφαση για το Health Check του Νοεμβρίου 2008, της οποίας το ύψος των ενισχύσεων υπέρ των καπνοπαραγωγών ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ; Να κατατεθεί το πλήρες χρονοδιάγραμμα απόδοσης των πόρων.

10.Ποιο είναι το ποσό που έχει απορροφηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών για την συγχρηματοδότηση των δράσεων  του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για το 2010 και ποιο είναι το ποσό που έχει διασφαλιστεί για το 2011 ;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ








Δεν υπάρχουν σχόλια