GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Χιλιάδες επενδύσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα

   Μετά από αρκετό καιρό και εν μέσω οικονομικών δυσκολιών, φαίνεται πως ενεργοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης και εγκατάστασης των πολυσ...

   Μετά από αρκετό καιρό και εν μέσω οικονομικών δυσκολιών, φαίνεται πως ενεργοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης και εγκατάστασης των πολυσυζητημένων Φ/Β πάρκων η οποία αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην οικονομική ζωή του τόπου μας καθώς θα πραγματοποιηθούν χιλιάδες επενδύσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Με την τελευταία οδηγία της η υπουργός κα. Μπιρμπίλη ουσιαστικά δίνει το έναυσμα για την εκκίνηση της διαδικασίας από την ΔΕΗ και την παράδοση των Προσφορών Όρων Σύνδεσης στους αιτούντες.

  Το κείμενο που ξεκαθαρίζει την προτεραιότητα των αιτήσεων έχει ως εξής: ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με την προτεραιότητα εξέτασης αιτημάτων για τη χορήγηση προσφορών σύνδεσης από τον αρμόδιο διαχειριστή δικτύου

  Σχετικά με την αξιολόγηση αιτημάτων για τη χορήγηση αιτημάτων προσφοράς σύνδεσης, μετά τη δημοσίευση του ν. 3851/2010, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα.

  Τα σχετικά αιτήματα, τα οποία καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του άρθρου 15 του ανωτέρω νόμου, εξετάζονται από τον αρμόδιο διαχειριστή με την ακόλουθη προτεραιότητα:

1. Αιτήματα, για τα οποία είχαν χορηγηθεί άδειες παραγωγής και αποφάσεις εξαίρεσης από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, πριν τη θέση σε ισχύ του ν.3851/2010 και τα οποία αφορούν έργα που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρ. 2, παρ. 12 του ν. 3851/2010.

2. Αιτήματα που είχαν υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για τη χορήγηση αδειών παραγωγής και αποφάσεων εξαίρεσης από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, πριν τη θέση σε ισχύ του ν.3851/2010 και τα οποία συμπεριλήφθηκαν στον ειδικό κατάλογο μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου νομιμότητας της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 15 του ανωτέρω νόμου, σύμφωνα με το έγγραφο με α.π. ΥΠΕΚΑ ΑΥ/Φ1/13434/08.07.2010, και τα οποία αφορούν έργα που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρ. 2, παρ. 12 του ν. 3851/2010.

3. Αιτήματα τα οποία είχαν υποβληθεί στη ΡΑΕ, πριν τη θέση σε ισχύ του ν.3851/2010, για τη χορήγηση άδειας παραγωγής ή απόφασης εξαίρεσης από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, για τα οποία κατά τον έλεγχο νομιμότητας που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι δεν καταλαμβάνονταν από τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 15, παρ. 3, του ν.3851/2010.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

  (α) Αιτήματα τα οποία κατά τη δημοσίευση του ανωτέρω νόμου δεν είχαν διαβιβασθεί για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έλαβε την υπ΄ αριθμ. 1257/2010 απόφαση, σύμφωνα με την οποία η Γραμματεία της ΡΑΕ προέβη στη χορήγηση σχετικών βεβαιώσεων προς τους φορείς των σχετι   κών σαράντα επτά (47) αιτημάτων. <εκαέξι (16) εκ των συγκεκριμένων αιτημάτων αφορούν έργα που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρ. 2, παρ. 12 του ν. 3851/2010 και διαβιβάσθηκαν στον αρμόδιο διαχειριστή του δικτύου, λόγω αρμοδιότητας.

  Τα υπόλοιπα τριάντα ένα (31) αιτήματα, αρμοδιότητας Ρυθμιστικής Αρχής
  Ενέργειας, για τα οποία η Αρχή προέβη σε έκδοση αδειών παραγωγής, καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του άρθρ. 15, παρ. 5 του ν. 3851/2010, για την εξέτασή των από τον αρμόδιο διαχειριστή, για την έκδοση προσφορών σύνδεσης.

  (β) Δύο αιτήματα, για τα οποία οι αρμόδιες αδειοδοτικές υπηρεσίες διατύπωσαν αρνητικές απόψεις στο στάδιο της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης για την υλοποίηση των σχετικών έργων, και προωθήθηκαν από τη ΡΑΕ στον αρμόδιο διαχειριστή του δικτύου, λόγω αρμοδιότητας, καθόσον εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρ. 2, παρ. 12 του ν. 3851/2010.

  4. Εκκρεμή αιτήματα που είχαν υποβληθεί στη ΡΑΕ για τη χορήγηση άδειας παραγωγής ή απόφασης εξαίρεσης από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, πριν τη θέση σε ισχύ του ν. 3851/2010, και τα οποία δεν συμπεριλήφθηκαν στον ειδικό κατάλογο, καταλαμβάνονται από τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 15, παρ. 2 του ν. 3851/2010, και διαβιβάσθηκαν από τη ΡΑΕ στη <ΕΗ Α.Ε. ως αρμόδιο διαχειριστή του δικτύου, λόγω αρμοδιότητας, καθόσον αφορούν έργα που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρ. 2, παρ. 12
του ν. 3851/2010.

  Σημειώνεται ότι αιτήματα τα οποία κατά τον έλεγχο νομιμότητας της Υπουργού
  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εξαιρέθηκαν του ειδικού καταλόγου, δεν θα αξιολογηθούν από τον αρμόδιο διαχειριστή για τη χορήγηση προσφοράς σύνδεσης (αιτήματα που υποβλήθηκαν από Μονοπρόσωπες ΕΠΕ, στις οποίες διαπιστώθηκε ότι ο μοναδικός εταίρος είχε συστήσει άνω της μίας ΜΕΠΕ).

  5. Ακολούθως, εξετάζονται παράλληλα αιτήματα των παρακάτω κατηγοριών που υποβλήθηκαν στη <ΕΗ μετά τη θέση σε ισχύ του ν.3851/2010 και πριν τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης με  Υ/Φ1/19598/01.10.2010 (ΦΕΚ Β΄1630):
- αιτήματα για φωτοβολταϊκούς σταθμούς από επαγγελματίες αγρότες σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους, ισχύος εκάστου μέχρι 100 kW, λαμβάνοντας υπόψη την προβλεπόμενη από το ν.3851/2010 προτεραιότητά τους,
- αιτήματα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε κτήρια,
- αιτήματα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα.
 
 6. Νέα αιτήματα, που υποβλήθηκαν μετά τη δημοσίευση του ν. 3851/2010.
Τέλος, οι αιτήσεις που αφορούν στο Ειδικό Πρόγραμμα Εγκατάστασης Φ/Β έως 10kW στα κτήρια, εξετάζονται κατά προτεραιότητα και παράλληλα, με την εξέταση των ανωτέρω αιτημάτων.

Η Υπουργός
Τίνα Μπιρμπίλη

Δεν υπάρχουν σχόλια