GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς συναλλαγές στα Α.Τ.Μ.

H Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, έχοντας υπόψη τις ιδιαίτερες τεχνικές δράσης αλλά και την ειδίκευση των δραστών, οι οποίοι ιδιοποιούνται παρ...

H Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, έχοντας υπόψη τις ιδιαίτερες τεχνικές δράσης αλλά και την ειδίκευση των δραστών, οι οποίοι ιδιοποιούνται παράνομα χρήματα ανυποψίαστων πολιτών, διαπράττοντας απάτες στις συναλλαγές που γίνονται με τη χρήση πιστωτικών καρτών μέσω των Αυτόματων Ταμειολογιστικών Μηχανών (Α.Τ.Μ.), ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους, όπου παρουσιάζεται αύξηση των συναλλαγών, θεωρεί σκόπιμη και χρήσιμη την ενημέρωση του κοινού με τις ακόλουθες οδηγίες – συμβουλές.

   Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε συναλλαγή, να ελέγχετε προσεκτικά τον περιβάλλοντα χώρο για τυχόν ύποπτες κινήσεις.

   Να βεβαιώνεστε ότι στο χώρο που βρίσκεται το Α.Τ.Μ. δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο εξάρτημα, του οποίου η παρουσία δεν δικαιολογείται.

   Να αποφύγετε να χρησιμοποιείται Α.Τ.Μ. εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο, αλλοιώσεις ή σημάδια στη σχισμή υποδοχής της κάρτας, όπως στρεβλωμένο πλαίσιο, εκδορές, επιπλέον εξαρτήματα κ.λ.π. και να ειδοποιείτε απευθείας την Τράπεζα και την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.

  Σε περίπτωση που το Α.Τ.Μ. κρατήσει την πιστωτική κάρτα ή σε οποιαδήποτε περίπτωση εντοπισμού προβλήματος, να επικοινωνείτε απευθείας με την Τράπεζα που χορήγησε την κάρτα.

  Σε περίπτωση που το Α.Τ.Μ. παρουσιάσει οποιαδήποτε βλάβη, να επικοινωνείτε απευθείας με τα τηλέφωνα που εμφανίζονται στις οθόνες αυτού και να μην εμπιστεύεστε αγνώστους που προθυμοποιούνται να σας βοηθήσουν ή σας ζητούν το ΡΙΝ.

  Να μη δίνετε την κάρτα σας σε κανέναν και για κανέναν λόγο, όταν πραγματοποιείτε συναλλαγές μέσω του Α.Τ.Μ.  Καμιά διωκτική αρχή και κανέναν Πιστωτικό Ίδρυμα δεν προσεγγίζει πελάτες, προκειμένου να ελέγξει τη γνησιότητα της πιστωτικής σας κάρτας.

  Όταν πληκτρολογείτε τον τετραψήφιο κωδικό ΡΙΝ να καλύπτετε το πληκτρολόγιο με το χέρι ή κάποιο άλλο αντικείμενο, ώστε να μην σας αντιληφθεί κανείς τριγύρω.

  Σε κάθε περίπτωση, να βεβαιώνεστε ότι οι επόμενοι πελάτες, εάν υπάρχουν, βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας ούτως ώστε να μην μπορούν να δουν την πληκτρολόγηση του αριθμού ΡΙΝ.

  Να ελέγχετε συχνά ότι η κάρτα βρίσκεται στο πορτοφόλι σας.

  Να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ως κωδικό ΡΙΝ την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να γίνουν εύκολα αντιληπτά από επιτήδειους.
  Να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το ίδιο ΡΙΝ σε περισσότερες από μία κάρτες.

  Να αποστηθίζετε τον τετραψήφιο αριθμό ΡΙΝ και σε κάθε περίπτωση να μην τον σημειώνετε με οποιονδήποτε τρόπο σε μέσο που μπορεί να συνδυαστεί με την κάρτα.

Να αλλάζετε συχνά τον κωδικό αριθμό ΡΙΝ.

  Να μην δίνετε σε κανέναν τον κωδικό ΡΙΝ. Εάν κάποιος για παράδειγμα επικαλεστεί ότι τηλεφωνεί από την Τράπεζα και ζητήσει τον κωδικό για επαλήθευση, να μην τον δώσετε καθόσον οι Τράπεζες δεν ακολουθούν την πρακτική αυτή. Σε περίπτωση που έχετε αναγνώριση κλήσης και ο αριθμός που σας κάλεσε δεν είναι απόρρητος, να ενημερώσετε άμεσα την Αστυνομία.

  Να μην δίνετε και να μην δανείζετε σε κανέναν την κάρτα σας και να πραγματοποιείτε μόνοι σας τις συναλλαγές που επιθυμείτε.

  Να υπογράφετε την κάρτα σας καθόσον αυτό εμποδίζει τον οποιοδήποτε να παραποιήσει το όνομά σας πάνω σε αυτή.

  Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της κάρτας, να ενημερώνετε άμεσα την Τράπεζα και την Αστυνομία.

  Όταν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε Α.Τ.Μ. κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε μη πολυσύχναστες περιοχές, να φροντίζετε να είναι με κάποιο γνωστό σας άτομο.

  Εάν χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. που βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο, να μην επιτρέπετε την είσοδο σε άγνωστα άτομα κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.

  Μετά την ολοκλήρωση της ανάληψης χρημάτων να μετράτε το αναληφθέν ποσό με διακριτικότητα και όσο το δυνατόν συντομότερα.

  Να μην αφήνετε ποτέ την απόδειξη συναλλαγής που έχει εκδώσει το Α.Τ.Μ.

  Να συγκρίνετε τις αποδείξεις ανάληψης χρημάτων του Α.Τ.Μ. με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο κίνησης του λογαριασμού σας και σε περίπτωση που παρατηρείτε οποιαδήποτε συναλλαγή που δεν έχετε πραγματοποιήσει, να ενημερώσετε αμέσως την Τράπεζα.

  Εφόσον έχετε μεταβεί στο Α.Τ.Μ. με αυτοκίνητο, να μην αφήνετε τα κλειδιά σας ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα και να μην αφήνετε τη μηχανή του αυτοκινήτου αναμμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια