GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Όταν τα μαθηματικά συνάντησαν τη φιλοσοφία και το αναγνωστικό κοινό το Logicomix!

Ακολουθώντας τα χνάρια της Μαθηματικής Λογοτεχνίας, το Logicomix δημιουργήθηκε από την καλλιτεχνική συνύπαρξη τεσσάρων προσωπικοτή...



ImageΑκολουθώντας τα χνάρια της Μαθηματικής Λογοτεχνίας, το Logicomix δημιουργήθηκε από την καλλιτεχνική συνύπαρξη τεσσάρων προσωπικοτήτων (Απόστολος Δοξιάδης, Χρήστος Παπαδημητρίου, Αλέκος Παπαδάτος, Annie Di Donna) και με όχημα τη μαθηματική λογική κατάφερε να κερδίσει τις καρδίες του αναγνωστικού κοινού. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, το πολύ γνωστό πλέον, μαθηματικό κόμικ  κατάφερε να διεκδικήσει μια θέση στο ράφι με τα κλασσικά εικονογραφημένα, αναγκάζοντας τους New York Times να αφιερώσουν μερικές από τις αγγλόφωνες αράδες τους σε αυτό.
 
Πως έφτασε όμως ένα ελληνικό κόμικ να κερδίζει το ετήσιο βραβείο Βασιλικής Ένωσης Βιβλιοπωλών στην Ολλανδία; Η απάντηση είναι απλή. Δεν πρόκειται απλά για ένα κόμικ, αλλά για ένα graphic novel που κινείται στο πλαίσιο της μαθηματικής λογικής και της φιλοσοφίας. Αν και η πρώτη κόπια του έργου γράφτηκε στα αγγλικά, ωστόσο το Logicomix κυκλοφόρησε πρώτα στα ελληνικά τον Σεπτέμβριο του 2008.
 Εκ τότε κυκλοφόρησε σε πάνω από 14 χώρες ανά τον κόσμο γνωρίζοντας ευρεία αποδοχή.
Ο Αλέκος Παπαδάτος, ένας εκ των δημιουργών του Logicomix,  μίλησε στον «Α» για το έργο του, τα μελλοντικά του σχέδια αλλά και για τη ζωή του ως σκιτσογράφος.  
Λίγα λόγια για τον  Αλέκο Παπαδάτο

ImageΟ Αλέκος γεννήθηκε το 1959 στη Θεσσαλονίκη. Με κλίση προς το σχέδιο από μικρός, έμαθε να σχεδιάζει μόνος του γράφοντας και σχεδιάζοντας κόμικς και γελοιογραφίες, διασκεδάζοντας συμμαθητές και δασκάλους στα σχολικά χρόνια. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Σορβώνη IV στο Παρίσι. Λίγα χρόνια μετά εγκαταλείπει τα οικονομικά και αφοσιώνεται στο σχέδιο. Εργάζεται σε πάρα πολλά διεθνή project ως σκιτσογράφος, ενώ παράλληλα η αγάπη του για το σκίτσο τον οδηγεί και στα ελληνικά έντυπα, όπου εικονογραφεί άρθρα και γράφει και σχεδιάζει κόμικ. Οι βασικές συνεργασίες του είναι με την Ελευθεροτυπία και το Βήμα. 

1. Το Logicοmix από τις πρώτες κιόλας ημέρες κυκλοφορίας του έγινε ανάρπαστο, τόσο στην χώρα μας όσο και σε αρκετές χώρες ανά τον κόσμο, όπως η Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο. Που νομίζεται ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία και μάλιστα σε μια εποχή όπου οι έντυπες εκδόσεις περνούν μια περίοδο κρίσης;

Αισθάνομαι αμηχανία όταν πρέπει να δικαιολογήσω την επιτυχία αυτής της δουλειάς, αφού είμαι ένας από τους συντελεστές.
Απ' ότι έχω ακούσει και διαβάσει, το Logicomix με το πρωτότυπο θέμα του τράβηξε πολλούς αναγνώστες που ποτέ δεν θα αγόραζαν ή ποτέ δεν θα διάβαζαν κόμιξ. Στις περισσότερες χώρες οι αναγνώστες κόμιξ είναι λίγοι. Ένα κόμικ στην Ελλάδα θα πουλήσει στην καλύτερη περίπτωση 2000-3000 κομμάτια. Το Logicomix έφτασε στα 35000 μέσα σε ενάμιση χρόνο. Άρα μας διάβασαν κυρίως άνθρωποι εκτός του στενού κύκλου τως κόμιξ. Πολλοί το πήραν δώρο σε κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο. Αυτό φυσικά είναι μεγάλη τιμή για μας.
Συνειδητοποίησα ότι το αναγνωστικό κοινό διψάει για ποιότητα. Η αφήγηση στο Logicomix είναι ξεκάθαρη και με σεβασμό στη νοημοσύνη του αναγνώστη, το βιβλίο έγινε με επαγγελματισμό και σκληρή δουλειά. Το κοινό ξέρει να αναγνωρίζει αυτές τις αρετές. Εκτός αυτού η τιμή του βιβλίου είναι σχετικά χαμηλή, αν τη συγκρίνουμε με άλλων κόμιξ που έχουν τις μισές σελίδες και είναι ασπρόμαυρα. 

2. Είστε ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του, σκιτσάροντας την καθημερινότητα και δίνοντάς της μια εικονογραφική διάσταση. Τι είναι αυτό που σας εμπνέει και σας οδηγεί στη δημιουργία ενός σκίτσου;
 
Στην καθημερινή μου ζωή κάνω πολλές φορές σκίτσα για να πειράξω κάποιον φίλο, για να ξαναπώ με σκίτσο μια αστεία σκηνή που έζησα. Αυτά τα σκίτσα τα κρατάνε οι φίλοι και δεν τα ξαναβλέπω ποτέ.
Πότε - πότε σκιτσάρω για να εξασκήσω το μάτι. Στις διακοπές το καλοκαίρι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Ένα φτηνό μπλοκάκι και ένα στυλό ή ένα μηχανικό μολύβι αρκούν.
Στη δουλειά τα πράγματα είναι αλλιώς. Γίνονται πολλές μελέτες και πετιέται πολύ χαρτί για να δώσεις απλή μορφή σε κάτι. Θα επαναλάβω το κλισέ "δεν είναι πάντα τόσο διασκεδαστικό όσο φαίνεται"... Είναι αλήθεια ότι θέλει πολλές ώρες δουλειά και μεγάλη υπομονή με τον ίδιο σου τον εαυτό. Περνάς από στιγμές μεγάλης αυτο-αμφισβήτησης (ο γιός μου θα το έλεγε "φλιπάρεις κανονικά"). Το αφηγηματικό σκίτσο είναι γεμάτο περιπέτειες και σκαμπανεβάσματα, όπως κάθε δημιουργική δουλειά. Τα καλά αποτελέσματα έρχονται όταν καταφέρεις να ισορροπήσεις τη διαίσθηση με τη λογική, δηλαδή να παραμένεις αυθόρμητος και συγχρόνως οργανωμένος. Και να ξέρεις να χειρίζεσαι την άτιμη την πείρα, που έρχεται κάποια στιγμή σαν δώρο αλλά στήνει κακές παγίδες. 

3. Αυτή την περίοδο ετοιμάζεται ένα νέο graphic novel με προσωρινό τίτλο «Δημοκρατία». Πείτε μας δύο λόγια για το νέο σας εγχείρημα και τον βασικό θεματικό του άξονα;
 
Η "Δημοκρατία" αφηγείται τη γέννηση της δημοκρατίας στα τέλη του 6ου αιώνα πΧ στην αρχαία Αθήνα. Είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα με πραγματικούς και με επινοημένους χαρακτήρες. Τα γεγονότα εκείνης της περιόδου είναι πολύ κρίσιμα και απορώ γιατί ποτέ κανείς δεν τα αφηγήθηκε σε ένα λαϊκό αφηγηματικό μέσο. Τα όσα έγιναν τότε έχουν μεγάλη "συμβολική" αξία και είναι ένα μεγάλο μάθημα για μας τους σημερινούς που λέμε δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς σημαίνουν. Το σενάριο το γράφουμε με το συγγραφέα και λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αβραάμ Κάουα και η δουλειά της εικόνας έχει ήδη ξεκινήσει. Το ταξίδι προβλέπεται μακρύ. 

4.  Η χώρα μας διανύει μια πολύ δύσκολη περίοδο, σε διάφορα επίπεδα (πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό).  Εάν έπρεπε να δώσετε ένα σκίτσο που θα αντιπροσωπεύει τη σύγχρονη κατάσταση της χώρα μας, πως θα ήταν αυτό; 
 
Θα έκανα ένα μικρό κόμικ, σαν παρωδία διαφήμισης του ΕΟΤ, που θα ξεκίναγε από το παρόν και θα τελείωνε στο παρελθόν. Είμαστε ναυαγοί σε μια απέραντη λίμνη λάσπης και βουλιάζουμε αργά και σταθερά. Προσπαθούμε να βγούμε στην όχθη αλλά κάθε κίνηση γίνεται με κόπο. Ο πανικός είναι καταδίκη σε θάνατο. Ζούμε έναν εφιάλτη, διότι πριν πέσουμε για ύπνο φάγαμε και ήπιαμε του σκασμού, ξεπερνώντας κάθε όριο. Η περίφημη ελληνική ανεμελιά, το ελληνικό γλέντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια